2024. április 20., szombat

EPS: Nincs semmi rendkívüli a téli árambehozatalban

Tovább tart és mindinkább választási kampány jelleget ölt az áramellátásban keletkezett decemberi fennakadás kirobbantotta szócsata a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) és az ellenzéki politikusok között. Miután Dušan Nikezić, a Szabadság és Igazságosság Pártjának egyik frontembere a héten azt állította, hogy az EPS-nek milliárd eurós vesztesége lesz a téli árambehozatal miatt, tegnap az áramellátó közvállalat ezt közleményben cáfolta, csatolva a magyarázatot, mely szerint az EPS a téli hónapokban mindig áramot importál, tavasszal és olykor a nyári időszakban pedig eladja az energiafölösleget.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

„A nyilvánosság félrevezetése helyett jobb lenne, ha Dušan Nikezić kiszámítaná, mennyibe kerültek a legutóbbi, valódi áramkorlátozások, melyeket az EPS szakszerűtlen vezetésével saját párttársai okoztak. Az idényjellegű egyensúlyfelbomlás a szerbiai villanyenergia-rendszer egyik alapvető jellegzetessége, így az EPS akkor is téli árambehozatalra szorult, amikor még Nikezić és párttársai irányították a vállalatot. A mostani energiaválságtól eltérően abban az időben az import szabályozott körülmények között, az európai energiapiacon keresztül zajlott, és az ár többszörösen alacsonyabb volt, de Nikezić és társai nem tudták kezelni a helyzetet, így a rendszer teljes összeomlásának elkerülése érdekében gyakran arra figyelmeztették a lakosságot, hogy csökkentse a fogyasztást. Áramkorlátozásra Szerbiában legutóbb 2012 telén került sor, amikor az EPS-et még Nikezić pártjának káderei irányították. Akkor 17 napra leállították a gazdaság, az iskolák és a közintézmények áramellátását, és az az összeomlás valóban több mint egymilliárd euróba került” – emlékeztet közleményében az EPS.

Dušan Nikezić, aki a Dragan Đilas vezette Szabadság és Igazságosság Pártjában a gazdasági és pénzügyi bizottságot vezeti, január 6-ai közleményében amiatt méltatlankodott, hogy Aleksandar Vučić államfő aznap úgy fogalmazott: az EPS-ben „meglehetősen rendes” a helyzet, és január 10-e után remélhetőleg minden probléma megoldódik. Nikezić feltette a kérdést, hogyan nyilatkozhat így az államfő, amikor a villanygazdaság 837 MW áramot kénytelen importálni, habár a fogyasztás az ünnepek miatt 20 százalékkal kisebb. Hozzáfűzte, ma 2085 MW-ot termelnek, 7 százalékkal kevesebbet, mint december 16-án, mindössze 5 nappal az EPS-ben történt eddigi, legnagyobb meghibásodás után. „Több mint ötmillió eurót fizetünk naponta az árambehozatalért, ha viszont az EPS teljes kapacitással üzemelne, 13 millió eurós kivitelt valósíthatnánk meg” – írja Nikezić. A közleményben leszögezi, hogy lemondása ellenére a közvállalat igazgatója valójában továbbra is Milorad Grčić, „egy pecsenyesütöde tulajdonosa, akit Vučić rendeletére hoztak az EPS élére, és aki csődbe juttatta a korábban egyik legerősebb szerbiai céget. Semmi sincs ma rendben Szerbia energiarendszerében, a többéves szakszerűtlen igazgatás, az EPS-ből történő kíméletlen, a sógorság-komaság érdekeit szolgáló pénzkiszivattyúzás több mint egymilliárd eurós veszteséget okoz, ami minden háztartásnak 400 eurós többletkiadást fog jelenteni a villanyáramra” – állította Nikezić, aki szerint a helyzet csak akkor rendeződik, ha az áprilisi választáson menesztik a „kártevő” kormányt, és felelős, hozzáértő emberek kerülnek az EPS élére.