2024. április 23., kedd

Mintegy négyezer kisfát ültettek el

A fásítást idén is folytatják a topolyai községben

Nagyszabású, az egész községre kiterjedő faültetési akciót szerveztek a topolyai önkormányzat támogatásával. Az akció utolsó állomásaként mintegy 200 kisfa került a földbe a topolyai vásártéren. Az elmúlt hetekben szervezett akciók során mintegy 4000 facsemetét ültettek el. Olyan őshonos fafajok kerültek földbe, mint a tölgy-, a kőris-, a nyár- és a fűzfa. Az akcióban több civil szervezet önkéntesei, valamint számos polgár is részt vett. A cserkészek, a Vöröskereszt aktivistái, a gazdakör, valamint több más civil szervezet képviselője és magánszemélyek is abban bízva ültették el a fákat, hogy élhetőbb környezetet teremtenek.

Kovács Viktor, a Topolyai Községi Ifjúsági Szövetség társelnöke elmondta, hogy az öt ifjúsági egyesület által létrehozott ernyőszervezet koordinálta a faültetést, az önkormányzat pedig ezt anyagilag támogatta. Rajtuk kívül még nagyon sokan támogatták. A Vajdaság Erdei Közvállalat például 1850 fát biztosított, az Arcus Környezetvédő Egyesület 600 fával járult hozzá az akció sikeréhez. A bácskossuthfalvi helyi közösségben is sikerült beszerezni 200 kisfát. Hozzátette, hogy az Arcus Környezetvédő Egyesület szakemberei mérték fel a terepet, és ők ajánlották, hogy melyik előirányzott területre milyen fafajták kerüljenek. Elsősorban tölgy-, kőris- és fűzfacsemetéket ültettek, bizonyos helyekre tujákat, díszfákat, illetve szibériai szilfákat is telepítettek. Kovács Viktor elmondta még, hogy a Komgrad Közvállalat segítséget nyújtott a facsemeték szállításában. Kiemelte, hogy valamennyi helyi közösség részt vett a fásítás megszervezésében, elsősorban az emberi erőforrást biztosították. Szinte minden helyi közösségben az önkéntes tűzoltók is ott voltak az akciók során. Azt is elmondta, hogy tavaly tavasszal már elültettek 400 facsemetét, és őszre a szakemberek ajánlása szerint időzítették a nagyobb akciókat. Az ősszel elültetett facsemeték ugyanis a tapasztalatok szerint jobb eséllyel maradnak meg.

Kovács Viktor hozzátette, hogy folytatódik az akció. Akárcsak 2021-ben, 2022-ben is a tavaszi időszakban kisebb, majd pedig őszre nagyobb szabású fásítást szerveznek az egész község területén.

A topolyai vásártéren szervezett akcióban személyesen vett részt a polgármester is. Szatmári Adrián külön köszönetet mondott a Vajdaság Erdei Közvállalatnak, valamint a Komgrad Közvállalatnak, amiért segítségükkel hozzájárultak az akcióhoz. Hozzátette, hogy a városi park rendezését is tervezik. A tervdokumentáció elkészítése hamarosan meg is kezdődik, erre a költségvetésben előirányozták az eszközöket.

Fekete Bánov Ágnes, a topolyai helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke is részt vett a vásártéri faültetésben. Elmondta ez alkalommal, hogy reményei szerint ezek a fák is gyökeret eresztenek, megkapaszkodnak, akárcsak az itt élők, és folytatni szeretnék a fásítást. Azokat a területeket, melyek alkalmasak fák ültetésére, mind szeretnék az elkövetkezőkben beültetni.