2024. április 20., szombat

Jelentősen javul a vízellátás

Új kutak, új munkagépek – Tavaly gyarapodott a kishegyesi kommunális közvállalat gépparkja

A Komunál Közvállalat alapvető feladata a kommunális feladatok ellátása Kishegyes község területén. A vízszolgáltatástól kezdve a temetkezési szolgáltatásig minden az ő feladatuk. A tavalyi évük rögtön vízszolgáltatási fejlesztésekkel indult – számolt be lapunknak Zabos Tibor, a közvállalat igazgatója.

Zabos Tibor

Zabos Tibor

– 2021-ben két nagyobb beruházás is zajlott, amelyeknél az önkormányzat a beruházó, viszont mi vagyunk a felhasználók. Az egyik a B1-es kút kifúrása és építése, a másik a B3-as kútnál egy új furat létrehozása. Utóbbit már sikerült üzembe helyeznünk, és már használjuk. A B1-es kút is készen van, most várjuk az önkormányzattól a végzést, hogy használatba vehessük. Amikor ezt bekötjük a rendszerbe, akkor jelentősen javulni fog a vízellátás. Egyrészt tehermentesítjük a B4-es kutat, másrészt nagyobb nyomást tudunk biztosítani a falu bizonyos pontjain, mint például a Verbászi út környékén – mondta el az igazgató, majd azzal folytatta, hogy e két jelentősebb beruházás mellett kisebb vízhálózatcseréket is végrehajtottak néhány utcában. Ez a munka nem jelentős, viszont folyamatos. Amint megtudtuk, a község tavalyi évét egy szomorú adat is jellemezte.

– Tavaly nagyon sok temetés volt, mintegy 20 százalékkal több, mint 2020-ban. Ez azt jelenti, hogy Kishegyesen és Bácsfeketehegyen több mint 160 temetés volt az elmúlt évben. Sajnos, ez a helyzet – fogalmazott az igazgató.

2021-ben a közvállalatnak több problémával is meg kellett küzdenie. Az egyetlen munkagépük meghibásodott, és nagyon sokáig szervizben volt. Zabos elmondta, hogy a gép teljes körű felújításon esett át. A motortól kezdve a hidraulikáig mindent felújítottak, mivel húszéves munkagépről van szó. A község támogatta a gép felújítását, ami nem kis összeg volt. Szerencsére az év jól végződött, ami a munkagépeket illeti.

Teljes felújításon esett át a közvállalat munkagépe

Teljes felújításon esett át a közvállalat munkagépe

– Az önkormányzat vásárolt egy multifunkcionális munkagépet, amit nagyon sokféle módon fel tudunk majd használni. Összesen hét tartozék jár hozzá, úgyhogy hasznát látjuk a kaszálásban, a gallyazásban és a legtöbb kommunális munkában. A gép kicsi, mozgékony, sok helyre befér, így biztos nagy hasznát vesszük – számolt be az igazgató.

A tavalyi év vége még egy nagy változást hozott a közvállalat életébe: szerződést kötöttek a postával, hogy az idei évtől a posta nyomtatja és kézbesíti a közvállalat számláit. Zabos elmondása szerint a munkások más tevékenységeket tudnak ellátni, ha mentesülnek ez alól a teher alól. Emellett reméli, hogy így a számla minden felhasználóhoz el fog jutni az adott hó 15-éig.

Az igazgató a közvállalat nehézségei kapcsán beszámolt róla, hogy a sok temetés miatt időnként munkaerőhiány alakult ki, de átcsoportosítással el tudták végezni a feladatokat. Ugyancsak gondot jelentett a tavalyi nyár egy hosszú és száraz időszaka. A kutak ebben az időszakban a maximumon működtek, és mindenhol tudtak vizet biztosítani, viszont a nyomás egyes helyeken nem volt kielégítő. Emiatt az idén Bácsfeketehegy egyes részein vízhálózati cserét kell elvégezni.