2024. április 23., kedd

Folyamatosak a rókatámadások

Adán az állatorvosi állomáson csapdaketrecek igényelhetők a garázdálkodó vadállatok befogására

Már évek óta gondot jelentenek az Ada és Mohol lakott területein élő és szaporodó rókák, amelyek rendszeresen betörnek a családi házakhoz, ahol nagy károkat okoznak a baromfiállományban. Ada községben a garázdálkodó rókák ellen már évek óta csapdaketrecekkel igyekeznek védekezni, amelyeket a lakosság minden munkanapon igényelhet az adai állatorvosi állomáson. Ada község önkormányzata és az állatorvosi állomás ingyenesen biztosítja a ketreccsapdákat az igénylőknek. Bilicki Zoltán adai polgármester elmondta, hogy a lakott területen garázdálkodó rókák ellen pillanatnyilag annyit tehenek, hogy csapdákat bocsátanak a lakosok rendelkezésére.

– Ada község önkormányzata szerződéses együttműködést alakított ki a helyi állatorvosi állomással, ami alapján az önkormányzat tulajdonában lévő rókabefogó ketreceket igényelheti a lakosság. Ezt az állatorvosi állomás dolgozói kiviszik a megfelelő helyekre a lakosság igényei alapján, illetve amennyiben a róka befogása megtörténik, akkor törvényes módon eljárnak, és elszállítják az állatot. Tudomásom szerint a törvényesen megengedett módozatok közül a csapdaketrecek alkalmazása a leghatékonyabb. A polgároknak tudniuk kell, hogy a régen alkalmazott módszer, a kilövés a rókák és a kóbor állatok esetében sem engedélyezett. A probléma megoldásának humánusabb módozatát alkalmazzuk a csapdákkal – nyilatkozta a polgármester.

Adán befogott róka a csapdában

Adán befogott róka a csapdában

A rókák befogására szolgáló csapdaketrec két rekeszből áll. Külön rekesz van, ahova élő jószágot vagy az élelmet kell betenni. A rókának legjobb csali az élő jószág, amelyhez nem fér hozzá, de amikor bemegy érte a ketrecbe, akkor rácsukódik a csapóajtó. A csapdák élve és kínzás nélkül fogják meg a rókát, amelyen utána eutanáziát végeznek. Az állatorvosi állomás szakemberei szerint hetekbe telhet, amire a róka bemerészkedik a ketrecbe, mert nagyon óvatos állat. Az állatorvosi állomáson minden munkanapon lehet igényelni ketreccsapdát, amely, ha van a helyszínen, azonnal elvihető, ha nincs, akkor várni kell rá néhány napot. Az igénylőknek az átvételekor alá kell írniuk egy átvételi nyilatkozatot, hogy a használat idején felelnek a ketreccsapdáért.