2022. május 21., szombat
DAKAR-RALI

Szárnyaló arabok és elveszett telefon

Szerdán, a negyedik szakaszon a maga 465 kilométerével az idei Dakar legrosszabb gyorsasági szakasza várt az Al-Qaiszumából meglóduló mezőnyre, amelynek célja Rijád volt. A táv első fele még lehetővé tette a gyors tempót, ezt viszont dűnék és sziklás szakaszok követték, ahol már az óvatosságon volt a hangsúly. Talán nem véletlen, hogy a jó helyismerettel rendelkező arab versenyzők remekléséről szólt a nap az autósok között, hiszen a győztes Nasszer al-Attijah mellett két szaúdi, Jaszir Szeidan és Jazid al-Radzshi is a legjobb ötben végzett. Ami azt illeti, Al-Radzshi teljesítette leggyorsabban a szakaszt, ám mivel gyorshajtáson érték egy sebességkorlátozással ellátott területen, kétperces büntetést róttak ki rá – az élmezőny pedig ezen a hosszú szakaszon is annyira közel került egymáshoz, hogy ezzel egészen az ötödik helyig csúszott. Bár az első helyet így a katari örökölte meg, összetettben csupán 25 másodperccel nőtt az előnye, hiszen Sébastian Loeb ennyivel mögötte ért be azt követően, hogy szerelői hajnali negyed ötkor fejezték be a munkát az előző napon komoly hajtásgondokkal beérő autóján. Stéphane Peterhansel eközben újabb tetemes időveszteséget könyvelt el, hiszen egy ugratás után megsérült a hűtő az Audijában, így a szervizkamion megérkezéséig nem tudott továbbmenni.

A motorosoknál Joan Barreda Bort szerzett újabb szakaszgyőzelmet a Hondának, a nap hőse azonban Danilo Petrucci volt, aki sokáig vezetett is, majd harmadikként ért be, noha végül őt is hátrasorolták gyorshajtásért. A MotoGP-győztesről kiderült, milyen balszerencsés okokból esett ki az összetett versengésből hétfőn: amikor motorja az elszakadt üzemanyagpumpa miatt megállt, hívni akarta szerelőcsapatát, hogy végigvezessék őt a javítás folyamatán, ám a táskája, amiben a telefon, az útlevele és a pénze volt, eltűnt a motor tárolójából. Emiatt a vészhívóval csak a mentőcsapatot tudta szólítani, ami viszont a feladást jelentette. Pedig a meghibásodást állítólag a szerelője aztán 10 másodperc alatt helyrehozta, s az új szabályok értelmében állhatott vissza a versenybe.

A napi szakaszt a magyar motorosok is teljesítették, Gyenes Emánuel a 42., Saghmeister Gábor pedig a 118. helyen. Bár a mezőny végén, de versenyben vannak még a magyar kamionosok is, az előző napi szakasz végén Darázsi Zsolt és Szalai Norbert az 51. és 52. helyen álltak. Eközben a kamionos élmezőnybe is megérkezett a dráma, Andrej Karginovnak kellett sokáig a sivatagban vesztegelnie, amivel el is szálltak győzelmi esélyei.

Petrucci rendkívül balszerencsés volt (Fotó: dakar.com)
Petrucci rendkívül balszerencsés volt (Fotó: dakar.com)

Eredmények, 4. szakasz, motor: 1. Joan Barreda Bort (spanyol, Honda) 4:07:06, 2. Pablo Quintanilla (chilei, Honda) +3:37, 3. Rui Gonçalves (portugál, Sherco) +6:59. Az összetett: 1. Sam Sunderland (brit, KTM) 15:30:01, 2. Matthias Walkner (osztrák, KTM) +3:00, 3. Adrien van Beveren (francia, Yamaha) +4:54 perc. Quad: 1. Manuel Andujar (argentin) 5:12:20, 2. Alexandre Giroud (francia) +1:16, 3. Alekszandr Makszimov (orosz) +2:08. Az összetett: 1. Pablo Copetti (amerikai) 19:26:41, 2. Giroud +13:20, 3. Makszimov +27:55 perc (mind Yamaha). Autó: 1. Nasszer al-Attijah (katari, Toyota) 3:54:40, 2. Sébastien Loeb (francia, Prodrive) +0:25, 3. Carlos Sainz (spanyol, Audi) +0:52. Az összetett: 1. Al-Attijah 13:26:02, 2. Loeb +38:05, 3. Jazid al-Radzshi (szaúdi, Toyota) +49:15 perc. Kamion: 1. Eduard Nyikolajev (orosz, Kamaz) 4:14:46, 2. Anton Sibalov (orosz, Kamaz) +3:35, 3. Dmitrij Szotnyikov (orosz, Kamaz) +5:35. Az összetett: 1. Szotnyikov 15:02:53, 2. Nyikolajev +6:10, 3. Sibalov +25:05 perc.