2024. március 28., csütörtök

Közös dallamok

A zene, ami összeköti a jelenünket és a múltunkat – A ma záruló Dúrmoló Téli Népzenei Táborban jártunk

Hagyományaink megőrzése és továbbadása elengedhetetlen a jövőnkre nézve. Minden egyes ritmus, dallam, népdal, népi muzsika, amely megmozdít, felszínre hoz bennünk egy érzést, generációk hozadékaként van jelen életünkben. Fontos, hogy mindezt tovább tudjuk adni tehetséges fiataljaink számára, és a vajdasági népdalok is nemzedékről nemzedékre szálljanak. Nincs ez másképp az idén negyedik alkalommal megszervezett Dúrmoló Téli Népzenei Táborban sem, amely vasárnap este vette kezdetét Tóthfaluban.

Minden este más és más vajdasági fiatal népi zenekar gondoskodott a feledhetetlen tábori hangulatról. Szintén a táborban „nevelkedett” szabadkai Duhaj zenekar tagjai is visszatértek gyökereikhez és együtt muzsikáltak oktatóikkal, régi és leendő zenésztársaikkal. Mind emellett ellátogattak a csantavéri Ifjú Mendicus zenekar tagjai, a horgosi Kamrás együttes, az adai Bodros zenekar és a péterrévei Pengetős Banda is. Az egész napos oktatásokat esténként zenés és táncos mulatság keretin belül zárták.

Juhász Gyulával, a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság munkatársával, a tábor szervezőjével, valamint brácsaoktatójával beszélgettünk.

Mesélj nekünk, kérlek, az idei tábor résztvevőiről és témájáról.

– Jelenleg 75 tanulónk van, mind e mellett 11 oktató és 2 nevelő teszi ki a tábor teljes létszámát. Természetesen minden évben érkeznek új résztvevők is, de az évek során egy igazán jó és összetartó zenei közösség alakult ki. Megközelítőleg 20 vajdasági településről érkeztek a résztvevők. Az idei tábor tematikája a Gombos, Doroszló és Szilágyi falvakban gyűjtött népzenei anyag elsajátítása. Valamint a vonós gyerekekkel tanulunk még szatmári, kalotaszegi, felcsíki és rábaközi nótákat is.

Melyik korosztályból vannak a legtöbben jelen, és milyen alaptudással érkeznek a táborozók?

– A legfiatalabb résztvevőnk 7 éves, a legidősebb pedig 43. Túlnyomórészt lány táborozóink vannak. Talán a fiatal felnőtt és középkorú korosztály az, amelyből kevesebb van, értelemszerűen nekik már más kötelezettségeik vannak, vagy tanulmányi okok vagy munka miatt nem tudnak részt venni. Természetesen vannak kezdő csoportjaink is, ahol szinte az alapoktól foglalkozunk a hangszer pontos tartásával és megszólaltatásával egyaránt.

Faragó Zoltán próba közben

Faragó Zoltán próba közben

Milyen nehézségekbe ütközik manapság a népzene oktatása szerinted?

– Az első számú nehézség alapvetően az, hogy ez nem egy intézményesült oktatás itt nálunk, nincs továbbtanulási lehetőség, mint Magyarországon. Azonban nagyon erős műhelyeink vannak, úgy vélem, a legfontosabb ebben az esetben a család és a barátok. Ha a gyermekek eljárnak a szülőkkel különböző egyesületekbe, népzenei és néptáncos találkozókon vesznek részt, akkor minden lehetőség adott ahhoz, hogy teljes körűen megismerkedjenek a népzene világával.

Kurunczi Andor hegedűoktató a kezdő csoporttal

Kurunczi Andor hegedűoktató a kezdő csoporttal

Bicskei Viola 17 éves, Oromhegyesről érkezett, és már harmadik alkalommal vesz részt a táborban. Végtelen lelkesedéssel mesélt arról, hogy mennyire fontos számára, hogy évről évre itt lehet, mert úgy érzi, itt igazán önmagára talál.

– 2012-ben kezdtem el énekelni, ekkor vettem részt egy vetélkedőn a magyarkanizsai Gyermekfesztiválon, ahol harmadik helyezett lettem. Ezt követően csatlakoztam az oromhegyesi asszonykórushoz, és bátran mondhatom, hogy azóta élek-halok a népzenéért. Nagyon szeretem ezeket a táborokat, mert itt olyan emberekkel vehetem körül magam, akik olyanok, mint én, és mind e mellett ugyanaz az érdeklődési körük is, mint nekem. Első alkalommal alig voltunk hatan, akik énekeltek, idén már tizennyolcan vagyunk, nagyon jó társaság alakult ki az évek során. Számomra igazán fontos, hogy nagyon szép dalokat tanulunk és több tájegységet is igyekszünk körbeölelni.

A tábor ma, csütörtökön zárul és mindenkit sok szeretettel várnak a délután fél hatkor kezdődő ünnepi gálaműsorra, ahol közös és egyéni produkciókkal lépnek fel.

Nyitókép: Kurunczi Andor hegedűoktató a kezdő csoporttal