2024. április 18., csütörtök

Még mindig nem találják

A barátok a felvételek elemzésével próbálják kideríteni, mi történt Matej Perišsel

A rendőrség folytatta tegnap is a spliti Matej Periš felkutatását, aki december 30-a éjjelén tűnt el egy belgrádi szórakozóhelyről. A média által közzétett térfigyelő kamerák felvételeit elemzi mindenki, azok alapján próbálják kideríteni, hogy miért futott el Matej a szórakozóhelyről, ahova a barátaival érkezett, és végül mi történt vele.

Mint arra a horvát Slobodna Dalmacija rámutat, Matej barátai azt a felvételt elemezgették, amelyen valószínűleg Matej fut a fal és a leparkolt autók között, majd egy-két perc múlva a másik irányból, az út másik oldalán szintén egy fekete, rövid ujjú pólóban levő fiatal férfi egy világos bundában levő lánnyal futva távozik. A barátok szerint Matej megtorpant, lehajolt – legalábbis a felvételen látható árnyékból erre lehet következtetni. Szerintük a másik fiatal férfi és a lány láthatott valamit, amikor elhaladtak mellette, lehet, hogy ez késztette őket futásra.

Sajnos senki nem talál racionális magyarázatot arra, hogy Matej miért futott az éjszakában, és hová tartott.

A rendőrség megtalálta azt a taxisofőrt is, akit Matej a Branko híd alatt megállított, nem messze a Gotik klubtól, ahová a barátaival érkezett. Mint arról a szerb sajtó beszámolt, a taxisofőr azt nyilatkozta, azért nem vette fel a 27 éves férfit, mert már voltak utasai, és hangsúlyozta, egyébként sem engedte volna be a járműbe, ugyanis túlságosan dezorientáltnak tűnt.

Nenad Periš, a fiatalember édesapja ugyanakkor megjegyezte a Slobodna Dalmacijának, hogy jobb lett volna, ha a taxis beengedi az autóba, most többet tudnánk arról, mi történt.

A szerb média arra is próbált magyarázatot találni, hogy Matej mit csinált az elhagyatott, közismert nevén Spanyol házban, a Krsmanović fivérek utcában. A térfigyelő kamerák szerint ugyanis körülbelül egy órát tartózkodott itt, a romos falak között, a Savamala városrészben. Illetve felmerült a kérdés, hogy miért közelítette meg a Száva folyót, mintegy fél kilométerre ettől a háztól, a Savanova nevű étteremnél levő lépcsőkön – írja a Novosti napilap. Rámutatnak, a rendőrséget az késztette arra, hogy a fiatal férfi keresésébe bekapcsolták a folyami rendőrséget, a különleges egység búvárait, illetve a bűnügyi osztagot is, hogy a térfigyelő kamerák ettől a pillanattól kezdve nem rögzítették a mozgását.

Aleksandar Vulin belügyminiszter a Pink televízión tett vendégszereplése során kijelentette, a rendőrség nem adja fel a spliti fiatal férfi keresését. Mindent megtesznek azért, hogy megtalálják. Kihallgatták a barátokat, beszéltek Matej Periš apjával, az esetleges szemtanúkkal, a pincérekkel, akik az adott klubban dolgoztak.

A miniszter megítélése szerint túl sokat vártak a barátok az eltűnés bejelentésével. Mint mondta, 16 óra eltelt attól a pillanattól, amikor legotóbb látták, ez nagyon sok idő, annak ellenére, hogy tudják, hol béreltek lakást, hol járt a fiatalember. Kiemelte ugyanakkor, hogy a klubban nem történt semmilyen erőszakos fellépés vagy vita.