2024. április 19., péntek

Mihajlović: A Rio Tinto idáig 13 millió dinárt fizetett az államnak

Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter ma kijelentette, hogy a Rio Tinto leányvállalata, a Rio Sava Exploration a földtani kutatásokért idáig mintegy 13 millió dinárt fizetett Szerbiának. Hozzátette, hogy a kitermelés utáni megtérítés összege a kitermelt jadarit mennyiségétől függ – írja az N1 hírportál.

Elmondta, hogy az ásványok kitermelése és azok felhasználása törvényben van rögzítve.

– A Rio Tinto idáig a földtani kutatásokért 13.034.650 dinárt fizetett Szerbiának. A kitermelésért járó anyagi kötelezettségek a kitermelt ásványok mennyiségétől függ. Ezt csak azután lehet megállapítani, hogy a gazdasági társulat, a szükséges engedélyek megérkezését követően, megkezdi a kitermelést és időközönként jelentést tesz a talált ásványok mennyiségéről – mondta Mihajlović.

Hangsúlyozta, hogy nincs semmilyen megállapodás a szerb állam és a Rio Sava Exploration vállalata között és semmilyen más céggel sem, ami a jadaritot bányássza. Kiemelte, hogy Szerbiának kötelessége tiszteletben tartani a törvényben előírtakat és ugyanez vonatkozik a kitermelést végző vállalatokra is.

– A Jadar projekt keretein belül elvégeztünk egy felmérést, amiből megállapítást nyert, hogy 158.647.256 tonnányi lítium és bór tartalékot találtak és ezt előzte meg a Rio Sava Exploration vállalatának földtani elemzései, amelyeket a 2004-ben kiadott engedélyeknek megfelelően végzett el – jelentette ki Mihajlović.