2024. március 29., péntek

Rövidül a hatósági karantén időtartama Szerbiában

Több más országhoz hasonlóan Szerbiában 14-ről 10 napra rövidítik a hatósági karantén időtartamát, közölte a Batut közegészségügyi intézet.

Az országban és a világon uralkodó járványhelyzetre való tekintettel hozta meg döntését a Milan Jovanović Batut Intézet. Ugyanakkor módosították a kontaktszemélyek karantén-kötelezettség alóli mentességének szabályait is. Akik Covid-19 fertőzöttel kerültek kapcsolatba 10 nap kötelező karantén vár. Amennyiben a 10 nap alatt az illetőnél nem jelentkeztek a betegség tünetei, annak lejártával a karantén tesztelés nélkül véget ér. A fertőzött személlyel való kontaktus dátumát tekintik a nulladik napnak. A karantén legelőbb 7 nap után szakítható meg, amennyiben a saját költségen elvégzett PCR-teszt negatív.  

A karantén-kötelezettség alól kivételt képeznek azok a fertőzöttel kapcsolatba került kontaktszemélyek, akik igazolni tudják, hogy az elmúlt 210 napban megkapták a koronavírus elleni védőoltás második, vagy harmadik adagját, illetve átestek a koronavírus fertőzésen.