2024. március 29., péntek

Csak megvesztegetés a száz eurós segély?

Mint ismeretes, hamarosan újabb pénzügyi segélyt kapnak a 16 és 29 év közötti szerbiai polgárok. Jelentkezni január 15-től a hónap végéig lehet majd, a vonatkozó törvény pedig a jövő héten kerül a parlament elé – írja a 021.rs portál.
Mihailo Gajić közgazdász az Euronews Srbijának nyilatkozva rámutatott, hogy a támogatást a jövő évi költségvetés elfogadása után jelentették be, ami komolytalan gazdaságpolitikai hozzáállásra utal, ugyanakkor biztatta a fiatalokat, hogy jelentkezzenek az összegért.
– Ha valaki nem tart igényt a pénzre, vegye fel és ajándékozza oda másnak, akinek szüksége van rá. Számos humanitárius szervezet létezik, amelynek jól jön a segítség – mondta Gajić.
Aleksandar Vučić köztársasági elnök korábban arról nyilatkozott, hogy a segéllyel be akarják bizonyítani, hogy az állam gondol a fiatalokra, ám egyesek felteszik a kérdést, vajon megalapozott gazdasági döntésről, esetleg választás előtti lépésről van szó, ileltve, hogy mi lesz az eredménye neki. Gajić szerint a fiataloknak kifizetendő pénzt valójában közvetve a szüleiknek és családtagjaiknak adják. – Nincs különösebb gazdasági és szociális oka ennek a támogatásnak, inkább politikai vetülete van. A fiatalok kevésbé érdeklődnek a politika iránt és alacsonyabb arányban szavaznak, ezért a pénzzel inkább a család idősebb tagjaira próbálnak hatni – fogalmazott a közgazdász.