2024. április 25., csütörtök

Egészséges ízek Zentáról

Kovács Erika adalékmentes fűszerei és fűszerkeverékei egyre népszerűbbek

Rju Murakami japán írónak és filmkészítőnek, a japán kortárs irodalom fenegyerekének örökké aktuális az az idézete, mely szerint a fűszerek feltüzelik a lelket. A konyhaművészet elengedhetetlen elemei – s most véletlenül sem a só és a bors mértéktelen használatára gondolok – az olyan fűszerek, mint például a kakukkfű, a majoránna, a szerecsendió, a sáfrány stb. Használatukkal mennyei ételkölteményeket lehet készíteni, ugyanakkor nem mindegy, honnan szerezzük be a fűszereket. Ebben az esetben is a házi készítésűek a legmegbízhatóbbak és nem utolsósorban a legegészségesebbek.

A zentai Kovács Erika már évek óta foglalkozik természetes, adalékmentes fűszerek és fűszerkeverékek készítésével és forgalmazásával.

– A termékeim csak fűszerkeverékeket, sót, valamint kurkumát és pirospaprikát tartalmaznak, amikkel a színezékét adjuk meg a keveréknek. A fogyasztásuk sokkal egészségesebb, mint az adalékanyagokkal készülteké, és az is a célunk, hogy kerüljünk minden ilyen anyagot – magyarázta Erika érdeklődésünkre, amikor találkoztunk vele a december elején Zentán megtartott V. Gazdanapok kiállítói között.

Elmondta, hogy amióta áttértek az egészséges táplálkozásra, arra törekednek, hogy kerüljék a glutamáttartalmú ételízesítőket, s arra is odafigyelnek, hogy minél kevesebb adalékanyagot tartalmazó élelmiszert fogyasszanak. Nagyon szeret viszont főzni, és szívesen próbálgatja különböző nemzetek konyhájának az ízvilágát, fűszereit, kombinálja is őket, így jutott el odáig, hogy saját fűszereket és keverékeket készítsen. Erika fűszerei között vannak magyarosak, olaszországiak, ázsiai, marokkói, arab fűszerkeverékek is.

Az ünnepi időszakban a hal- és szárnyasételekhez való fűszerkeverékek voltak a legkelendőbbek

Az ünnepi időszakban a hal- és szárnyasételekhez való fűszerkeverékek voltak a legkelendőbbek

– Állandóan figyeljük a piacot, s azt nézzük, hogy mi tetszik leginkább a vásárlóknak. Azt tapasztaljuk, hogy egyre többen térnek át az adalékmentes fűszerkeverékekre, és folyton gyarapszik a visszatérő kuncsaftok száma. A vásárlók körében az általunk is legjobban kedvelt Vegeta-szerű készítmények a legnépszerűbbek, valamint a magyaros keverékek, a gírosz- és provence-i keverékek. Az ünnepi időszakban pedig a hal- és szárnyasételekhez való fűszerkeverékeket viszik leginkább. Újdonságként füstölt paprikával igyekszünk elővarázsolni különleges ízvilágokat – mondta.

Erika jó idő esetén minden hétköznap a zentai zöldségpiacon található Bio-Špajz kisbolt előtt kínálja a termékeit, de mások a vásárokban is árulnak számára.

– Próbálunk piacot találni a portékánknak, szeretnénk, ha minél több emberhez eljutnának. Szerintünk szükség van ezekre a minőségi fűszerkeverékekre, és az emberek igénylik, hogy minél egészségesebb táplálékot fogyasszanak. A fűszereket nap mint nap fogyasztjuk, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyet választunk, vagyis hogy mennyi adalékanyagot viszünk be a szervezetünkbe – jegyezte meg beszélgetésünk végén Erika.