2022. május 16., hétfő

Mindenkit elbűvölő fiatalok

Kétéves múlt az Európa Kollégium Kórusa

Igazi ünnepi hangulatot idéző koncerten vehettek részt mindazok a szenttamásiak, akik december 18-án jelen voltak az Európa Kollégium Énekkarának a katolikus templomban megtartott hangversenyén. A repertoáron alkalmi dalok, a Csendes éj, az Örvendj, világ, a Mennyből az angyal, a Dicsőség és több közismert ének is szerepelt.

A kórus 2019 októberében Détári Apollónia kollégista és orgona szakos hallgató ötlete alapján alakult meg, akivel a riportot a zsúfolt karácsonyi program miatt egy későbbi időpontra beszéltük meg. Elöljáróban annyit sikerült megtudni, hogy a karácsonyi turné december 16-án az Európa Kollégiumban kezdődött, Szenttamást követően pedig a fiatalok december 18-án Nagykikindán 17.30-kor, 19.30-kor pedig Tordán léptek fel. December 19-én az újvidéki telepi Szent Erzsébet-templomban a 10 órai szentmisén, majd 18 órakor Temerinben a Juventus énekkar vendégeiként léptek közönség elé.

Az első kérdés a „szokásos”: honnan az ötlet a kollégiumi kórus megalapításához?

− Kiskoromtól édesanyám gyermekkórusában nőttem fel, a középiskolában pedig lehetőségem volt karvezénylést tanulni. Már akkor elhatároztam, hogy ha az életben lehetőségem lesz, szeretnék kórust vezetni. A húgommal, aki ugyancsak énekelt az anyukánk vezette kórusban, sokat beszélgettünk, hogy milyen jó lenne, ha az itteni magyar közösségnek is lenne egy kórusa, amely összekovácsolná a fiatalokat. Másodéves voltam az egyetemen, amikor a kollégiumi nevelők jóváhagyták az indítványomat. Eleinte csak néhányan jelentkeztek, majd két hét alatt összeállt a csapat. Az első felállásban 26 fős volt a kórus, de a szám állandóan változott, néha kevesebben, néha többen voltunk. Később kialakult a „klasszikus” 20-25 fős csapat. Az első fellépésünk az Európa Kollégiumban volt 2019 karácsonyán. Az egyórás műsorban egy- és négyszólamú dalok csendültek fel. Másnap ugyanazt a repertoárt megismételtük a telepi templomban, később pedig meghívást kaptunk az újvidéki városnapi ünnepségre is.

A szenttamási fellépésen lányok és fiúk is énekeltek a kórusban, de a lányok többen voltak?

− Tulajdonképpen a lányok arányban mindig többen voltak, mint a fiúk. Jelenleg az alt a női kar nagyobb részét képezi.

2020 márciusában megjelent a koronavírus és a korlátozások. Mi történt a kórussal az ezt követő időszakban?

− A téli vizsgaidőszakot követően 2020 februárjában elkészült egy teljesen új műsorrend, amely popdalokból áll, sajnos közbejött a koronavírus, így minden leállt. Próbálkoztunk online összehozni a dolgokat, létrehoztunk egy külön csoportot, felvettük az éneket, de sokat késett a hang és a kép, így gyorsan rájöttünk, hogy ez bizony nem fog működni. Miután egy kicsit csitult a helyzet, felléptünk a kollégium ötéves jubileumi műsorán, de nem a teljes kórus. Ezt követően a Szent Erzsébet-templomban énekeltünk, gitáros szentmiséket is szerveztünk. Az év folyamán próbáltuk összehozni a próbákat, de a folyamatos zárlatok miatt nagyon nehezen ment minden.

Annak ellenére, hogy az idén a kórus tagjainak csaknem 50 százaléka lecserélődött, hiszen időközben sokan befejezték tanulmányaikat, újak érkeztek, sőt elsős hallgatóink is vannak, a kórus nagy lelkesedéssel próbált/próbál. Nagyon örültünk, hogy a 2021-es év egy kicsit nyitottabb lett és több koncertlehetőségünk volt.

Hol tartjátok a próbákat, milyen hangszeres kíséretek vannak?

−A próbákat a kollégium dísztermében tartjuk, a vírushelyzet előtt a zeneszobában is gyakoroltunk. Valahogy úgy kell elképzelni, hogy miután elkezdünk feldolgozni egy adott művet, külön próbája van minden szólamnak, majd külön-külön próbál a női és férfikar, végül összeáll a négy szólam. A legtöbb éneknél van zongorakíséret, de vannak acapella számok is. Az előző években csellón és hegedűn is kísértek bennünket, az idénre csak a zongora és a hegedű maradt, de egy-két dalban a gitárt és metalofont is lehet hallani.

2021 októberében először szerepeltetek kórustalálkozón. Milyenek a benyomások?

− Igen, felléptünk az óbecsei Vajdasági Magyar Kórusok XXI. Találkozóján. Ez volt az első alkalom, hogy részt vettünk a találkozón, és mi voltunk a legfiatalabb kórus. Három énekszámot énekeltünk, egy angolt és két magyart. Mindegyik négyszólamú volt, kettő acapella, egyet pedig kísérettel adtunk elő. Csak pozitív visszajelzéseket kaptunk, a kórus is nagyon jól érezte magát, nagyon szép tapasztalat volt számunkra.

Détári Apollónia, az Európa Kollégium kórusának karnagya
Détári Apollónia, az Európa Kollégium kórusának karnagya

Mikor kezdtétek készíteni a karácsonyi repertoárt?

− Október második felében, a vizsgaidőszakot követően kezdtünk gyakorolni. Személy szerint nem gondoltam azt, hogy decemberre egy egész turné összejön, mivel csak a kollégiumi, valamint a nagykikindai fellépést terveztük. Titokban tervben volt még Torda is, mivel igen közel van Kikindához, és számíthattak ránk a telepi templomban is, mivel oda is sokat járunk próbálni, és szinte otthon érezzük magunkat. Nagyon örültünk a szenttamási meghívásnak, hogy elhozhattuk az örömhírt Jézus születéséről, és ugyanez mondható el a temerini fellépésre is, ahol a Juventus énekkar vendégeként lehettünk jelen. Mint említettem, már gyermekkoromban, később pedig fiatalként próbáltam továbbadni a karácsonyi kórusénekkel a bensőséges, gyönyörű ünnep érzelmes hangulatát, és őszintén remélem, hogy fellépéskor a közönség és a hívek átérezték a lényeget – mondta végezetül a kórus karnagya.

Az Európa Kollégium kórusának fellépése a szenttamási Szent Kereszt felmagasztalása templomban
Az Európa Kollégium kórusának fellépése a szenttamási Szent Kereszt felmagasztalása templomban

Az Európa Kollégium kórusának jelenlegi felállása: Balla Krisztina, Rapos Emma, Szabados Zsófi, Sterbik Laura, Vastag Krisztina (szoprán); Bán Emese, Dobó Laura, Szladek Laura, Kalmár Edina, Tadić Tanja, Bartuc Éva, Szabó Zsuzsanna, Lackó Márta, Détári Donáta (alt); Tenor: Dávid Andor és Kocsis László; Basszus: Juhász Krisztián, Kószó Lénárd, Deák Roland, Lajkó Flórián és Gyarmati Roland. A kórust hegedűn Juhász Krisztián kíséri, zongorán Vastag Krisztina, valamint basszusgitáron Kocsis László.