2024. április 25., csütörtök

Új óvodák épülnek Újvidéken

A városban nagyon jók a népszaporulati mutatók

A Radosno detinjstvo Gyermekintézmény legújabb óvodája Veterniken épül, a munkálatok augusztusban kezdődtek meg, és ha minden az elképzelt ütemben zajlik, akkor határidő előtt befejeződik – május elején már megnyílhat.

A napokban Miloš Vučević, Újvidék polgármestere is az építkezés helyszínére látogatott, elmondta, hogy az új óvodát a legújabb sztenderdek alapján építik. –Először kap majd fedett udvart egy újvidéki óvoda, így azt bármilyen időjárás esetén használhatják a gyerekek – mondta. Újvidéknek hatalmas szüksége van új óvodákra, hiszen a népszaporulati mutató az ország községeinek zömétől eltérően pozitív. Az önkormányzat tavaly 71 millió dinárral támogatta a kismamákat, az idén ezt az összeget 120 millióra növelik. Jelenleg 50 ezer dinárt kapnak a szülők egy-egy baba születése után. Az újvidéki szülészeten tavaly nagyjából 7000 baba jött világra, ez hatalmas szám, hiszen az intézmény megnyitása óta még soha nem volt ennyi újszülött egy évben. A tavalyelőtti mutatókhoz képest 2021-ben 300-zal növekedett a Betánia szülészeti klinikán bejegyzett újszülöttek száma. Ennek ellenére az önkormányzatnak sikerült olyan óvodai feltételeket biztosítania, amelyek lehetővé tették, hogy az ún. óvodai várakozási lista elméletileg megszűnjön létezni.

A veterniki óvodában 10 csoport lesz, az intézménybe 250 gyermek járhat majd. Ezenkívül négy bölcsődei csoportot is kialakítanak, valamint hat csoportot az idősebb gyerekek részére. Az új óvoda megépítése 300 millió dinárba kerül. A Radosno detinjstvo Gyermekintézmény már elkezdte a létesítmény felszerelésének a beszerzését, ami párhuzamosan halad az építkezési munkálatokkal. – Ez lesz a harmadik veterniki óvoda, ezenkívül Zajolban (Sajlovo) és Adicén is épülnek óvodák. A 2022-es városi költségvetésben jelentős összeget irányoztunk elő egy újabb, városi óvoda megépítésére, amely a Miša Dimitrijević és a Kolo srpskih sestara utcák kereszteződésénél lesz majd, a valamikori rendőrállomás helyén. Nem volt igazuk azoknak a rosszindulatú embereknek, akik azt állították, hogy a bezárt rendőrőrs helyén az egyik, a városi önkormányzathoz „közeli” vállalkozó építhet majd létesítményt. Önkormányzatunk számára mindig az újvidékiek érdekei a legfontosabbak – magyarázta a polgármester. Hozzátette: ebben az iskolaévben 17.000 gyermek iratkozhatott be az újvidéki óvodákba, ami rekordnak számít, a Radosno detinjstvo Gyermekintézménynek pedig kiválóak a gazdasági mutatói.

Újvidéknek egyre nagyobb szüksége van óvodákra, egyre több az újszülött

Újvidéknek egyre nagyobb szüksége van óvodákra, egyre több az újszülött

– Az óvónők fizetése 50 százalékkal nőtt ahhoz az időszakhoz viszonyítva, amikor először megválasztottak polgármesternek. Akkoriban a Radosno detinjstvo Gyermekintézmény adóssága egymilliárd dinárt tett ki. Mára már az óvodai szolgáltatások ingyenesek, új óvodák épülnek, ami a gazdaság kiváló teljesítményének köszönhető, és ez az újvidékiek győzelmét jelenti. Nagyon sok pénzt beruháztunk az oktatásba. Előttünk áll egy teljesen új iskola megépítése a Jugovićevo városnegyedben, a kaboli (Kovilj) óvoda kapacitásának a növelésére 120 millió dinárt irányoztunk elő a városi költségvetésben. Most fejezzük be az Ivan Gundulić Általános Iskola, az Április 7-e Egészségügyi Középiskola, a Vasa Stajić Általános Iskola, a Laza Kostić Gimnázium és a futaki Desanka Maksimović iskola bővítési munkálatait. A tartományi kormány segítséget ígért a szatelliti, nagyon rossz állapotban lévő Miloš Crnjanski Általános Iskola felújítási projekttervezetének az elkészítéséhez. A felsorolt összes projekt lehetőséget nyújt az építőiparban dolgozó munkások foglalkoztatására, ez is pozitívan hat a bruttó hazai termékre (GDP) – véli Vučević.

Nyitókép: Újvidéknek egyre nagyobb szüksége van óvodákra, egyre több az újszülött