2024. március 28., csütörtök

Viktor és Bendegúz

Kisfiúk születtek az év első napjaiban Topolyán

Január 1-jén nulla óra harminc perckor jött a világra Viktor, a pacséri Pesti család harmadik gyermeke. Január második napján pedig megszületett Bendegúz is, aki a zentagunarasi Nagy családban a második gyermek.

Viktor, a pacséri Pesti család harmadik gyermeke lett az év első babája Topolyán. Édesanyja, Krisztina és a baba is jó egészségnek örvendenek. A zentagunarasi Nagy Melitta második gyermeke, Bendegúz a második idei baba, aki január 2-án született. Bendegúznak már van egy hétéves nővére, aki a család többi tagjával együtt nagyon örül a kisöcsi érkezésének.

Bendegúz a zentagunarasi Nagy család második gyermeke

Bendegúz a zentagunarasi Nagy család második gyermeke

Kislinder Gábor alpolgármester tegnap meglátogatta az újszülötteket az önkormányzat képviseletében. Elmondta, hogy Szatmári Adrián polgármester döntése értelmében 80 ezer dináros támogatást adhatott át az alkalmi ajándékok mellett. Kislinder azon véleményének adott hangot, hogy a jövőben is mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy több legyen a gyermekáldás. Az önkormányzat a lehetőségeihez mérten eddig is segített ebben, és a jövőben is ezt teszik majd. A közvetlen juttatások mellett egyéb programokon keresztül is szeretnék a népesedést serkenteni. Ilyenek a diákok utaztatásának támogatása, a különféle ösztöndíjprogramok és egyéb pályázati lehetőségek.

A Dr. Hadzsy János Egészségház és a községi Vöröskereszt képviselői is megajándékozták az újszülöttek családját. Dr. Illés Csilla elmondta, hogy a születések számát illetően átlagos volt a 2021-es év, hiszen mintegy kétszáz gyermek szokott születni a topolyai kórházon kívüli szülészeten. Tavaly 201 gyermek született Topolyán, közülük 110 kisfiú és 91 kislány.

A járványügyi helyzet miatt az egészségügyi dolgozók a folyosón vették át az ajándékokat

A járványügyi helyzet miatt az egészségügyi dolgozók a folyosón vették át az ajándékokat

Dr. Vesna Radić, a nőgyógyászati-szülészeti részleg vezetője elmondta, hogy nem kellett ezúttal sokáig várakozni, éjfél után fél órával megszületett a kis Viktor. Dr. Kanjevac Györgyi, a nőgyógyászati részleg vezetője volt jelen a szülésnél, Olga Suromi és Sandra Manhalt nővérek-szülésznők szintén aktívan segítették a szülés folyamatát.

Dr. Varga Lívia gyermekgyógyász szakorvos elmondta, hogy az elsőszülött baba minden szempontból kiváló egészségnek örvend. A Viktor nevet kapta a kisfiú, aki 2990 grammal és 49 centisen jött a világra. Január 2-án megszületett Bendegúz is – egy viszonylag nagy baba –, 3950 grammal és 54 centivel, és szintén makkegészséges. Kiemelte, hogy sokan jönnek más községekből, egész Vajdaság területéről ide szülni, mert jó híre van az intézménynek. Sokan ugyanis, amikor kiválasztják, hogy hol szeretnék az utódot világra hozni, előtte meghallgatják mások véleményét. A topolyai szülészet pedig valóban „messze földön híres”. A természetes szülés hívei itt otthonias körülmények között, de a tapasztalt személyzet szakszerű felügyeletével szülhetnek. A gyermekgondozási részleg főorvos asszonya azt is elmondta, hogy a járványhelyzet nagy kihívás elé állította az egészségügyet, így a szülészet munkáját is át kellett szervezni. Szerencsére sikerült eredményesen megbirkózni ezekkel a feladatokkal is.

Az év első babája a pacséri Pesti családban a harmadik gyermek

Az év első babája a pacséri Pesti családban a harmadik gyermek

Budimir Marić, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára ugyancsak alkalmi ajándékokkal érkezett. Kiemelte, hogy a szerbiai Vöröskereszttel együttműködésben a Da nas bude više – Legyünk többen! elnevezésű kezdeményezés keretében nemcsak az év első babáit támogatják, hanem a különféle akciók révén megtalálják a módját annak is, hogy minél több családot segítsenek.