2022. május 20., péntek

Magyarország családbarát ország marad

Zsigó Róbert veszi át Novák Katalin feladatkörét

Novák Katalin államfőjelölt, családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn átadta a családokért vállalt kormányzati felelősséget Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkárnak.

Novák Katalin Facebook-oldalán azt írta: „A mai napon Zsigó Róbert államtitkárnak adtam át a családokért vállalt kormányzati felelősséget. Neki és a közösen felépített csapatnak ezután is ez marad a legfontosabb ügy."
Nincs megállás: a 25 év alatti fiatalok adómentessé váltak, hamarosan érkezik a 13. havi nyugdíj, a szülők visszakapják a tavaly befizetett adójukat, miközben folytatódik a CSOK, az otthonfelújítási program, épülnek a bölcsődék, emelkedik a GYED, a GYOD, a babakötvény támogatása. A döntésekhez kapcsolódó munka továbbra is jó kezekben van. Köszönöm! – írta közösségi oldalán Novák Katalin.
Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a Fidesz Novák Katalint jelöli köztársasági elnöknek. A felkérést Novák Katalin elvállalta és december 31-én lemondott családokért felelős tárca nélküli miniszteri tisztségéről.
Magyarország családbarát ország – jelentette ki a családokért felelős parlamenti államtitkár a kormány Facebook-oldalára kedden feltöltött videóban.
Zsigó Róbert azt mondta: több mint egy évtizede dolgoznak azért, hogy megerősítsék a családokat. Ennek a munkának a részeként folyamatosan növelik a családtámogatások összegét.
A kormány 2010 óta 3,5-szeresére, 3500 milliárd forintra növelte a költségvetésben a családtámogatásokra fordítható összeget. Az a cél, hogy Magyarországon egyre könnyebb legyen családot alapítani, gyermeket vállalni, gyermeket nevelni – hangsúlyozta az államtitkár.
Január 1-jétől 200 ezer forintra növelték a minimálbért – tette hozzá –, ennek következtében több családtámogatás összege is emelkedett. Januártól bruttó 280 ezer forintra emelkedett a GYED (gyermekgondozási díj) maximális összege, ez a 2010-es összeg 2,5-szerese.
Kitért arra is, hogy bevezették, és folyamatosan emelik a diplomás GYED-et. Az alapképzésben részt vevő hallgatóknak ez bruttó 140 ezer forintot, a mesterképzésben részt vevőknek bruttó 182 ezer forintot jelent. Január 1-jétől a minimálbér összegére, bruttó 200 ezer forintra emelte a kormány a gyermekek otthongondozási díjának, a GYOD-nak az összegét – mondta Zsigó Róbert.
„Ezen intézkedésekből is látszik, hogy mi – a 2010 előtti baloldali kormányokkal ellentétben – a válság idején sem elveszünk a családoktól, hanem minden eszközünkkel támogatjuk őket. Mi továbbra is a családokért dolgozunk" – hangoztatta a családokért felelős parlamenti államtitkár.