2024. április 24., szerda

Céltalanul futott az éjszakában

A rendőrség a spliti férfit a Szávában és a Dunában keresi

A rendőrség a rendelkezésre álló térfigyelő kamera felvételei alapján azt gyanítja, hogy a 27 éves spliti fiatalember, Matej Periš vízbe fulladt. Intenzív nyomozás folyik, a fiatalember hollétének feltárásáról, a folyami rendőrség is folyamatosan ellenőrzi a Száva és Duna történéseit.

A spliti fiatalember azért érkezett Belgrádba, hogy itt búcsúztassa az óévet. A rendelkezésre álló információk szerint Matej december 30-án a barátaival a Beton-csatornokban (Egykori gyárépület) működő Gotik klubban szórakozott, amikor a hajnali órákban a mellékhelyiségbe ment, és onnantól kezdve nyoma veszett. Eltűnését barátai jelentették az eltűnést követő 12 órával később, annak ellenére, hogy feltűnt nekik, hogy barátjuk kabát nélkül hagyta ott őket.

A média az elmúlt napokban olyan felvételeket tett közzé, amelyeken hol biztosan lehet feltételezni, hol csupán sejthető, hogy ő látható. A felvételeken látható, hogy Matej kijött a klubból, fekete, rövid ujjú pólóban, fekete nadrágban és fehér sportcipőben volt. Valószínűleg sokan voltak a klub mellékhelyiségében és úgy döntött, kint könnyít magán. Az egyik felvételen látható, hogy a klubbal szemben levő Száva-parthoz lépett, majd egy következő felvételen már futásnak eredt a Belgrád Víziváros felé. Több olyan felvétel is napvilágot látott, amelyen egy fiatal férfi céltalanul fut a decemberi éjszakában. Sőt van egy olyan felvétel is, amelyen a leírásnak megfelelő férfi fut az egyik irányba, majd egy-két perc múlva egy hasonló férfi, valószínűleg egy női személlyel fut a másik irányba. Mint kiderült, a nővel futó férfi nem Matej.

Van egy olyan felvétel is, amelyen látszik, hogy megállít az utca közepén, a Branko híd alatt (közel van a Beton-csarnokhoz) egy taxit, ám az nem engedi, hogy beüljön a járműbe, ezért a férfi továbbfut. Mint a taxitársaságok megállapították, egy feketén működő taxisról van szó, hiszen nincs TX a rendszámtábláján, így felszólítottak minden kollégát, hogy keresse azt a sofőrt, aki találkozott Matejjel.

Olyan felvételt is találtak, amelyen egy illető, Matej eltűnése idején, a Szávában úszik. Az alak felismerhetetlen, az azonban megállapítható, hogy jó úszóról van szó. Matej ugyanis vízilabdázó. A Szerbiai Rádió és Televízió információi szerint ez a felvétel nem az eltűnés napján készült. Ugyanakkor egy másik felvételen látszik, hogy Matej a Villamos-híd és a Branko-híd között lemegy a lépcsőn a folyóhoz. A vízbe ugrást azonban csak feltételezni lehet.

Matej édesapja, Nenad Periš a Slobodna Dalmacija lapnak megerősítette, a közzétett felvételek többségén, amelyeken egy fiatalember fut az éjszakában, a fia látható. Ő jelenleg Belgrádban tartózkodik, és mint mondta, a rendőrség mindent megtesz azért, hogy megtalálják a fiát.

A Slobodna Dalmacija értesülései szerint tegnap a rendőrség a klub előtt található kaspóban egy apró tárgyat talált, amiről azt feltételezik, hogy Matejé lehetett. A szerb sajtó értesülései szerint cigarettacsikkről van szó. Egyes sajtóértesülések szerint egy sportcipőt is kihúztak a búvárok a vízből, hiszen már nemcsak a folyami rendőrség, hanem a különleges rendőrség búvárosztagát is bevonták a keresésbe. Erről a Belügyminisztérium tájékoztatást is kiadott.

A belgrádi folyami rendőrség kapitánya, Vladica Zdravković a médiának elmondta, nem állíthatják biztosan, hogy a fiatal férfi vízbe fulladt, de nagy a valószínűsége ennek, ezért kezdték el a folyó vizsgálatát. A víz hőmérséklete 4-5 fok, így a folyóban tartózkodás nem tarthat sokáig, mert végzetes lehet a test kihűlése. Azt is elmondta, hogy ilyen hőmérsékletű vízben a test nem ereszkedik le a folyó fenekére, de nem marad a víz felszínén sem, hanem egy köztes szinten lebeg, ezért olyan nehéz megtalálni. A fulladás eltelte utáni 4-5 napon számítanak arra, hogy felbukkan a víz felszínén (tegnap volt a negyedik napja, hogy eltűnt a fiatalember). Kiemelte azt is, hogy nagyon gyors a Száva sodrása, így valószínűleg a test, amennyiben a vízben van, már a Dunában úszik.

Renato Grbić halász, aki élete során több mint 30 embert mentett ki a Dunából, figyelemmel követi a keresést. Az N1 televíziónak elmondta, aktív búvárként kész arra, hogy ő is bekapcsolódjon, hiszen a keresést megnehezíti a hideg és zavaros víz, a vizsgálható terület viszont nagyon nagy.

A horvát állampolgárságú férfi felkutatását nemcsak a hazai média követi fokozott figyelemmel, hanem a horvát sajtó munkatársai is.