2024. április 18., csütörtök

Borrell: Az európai biztonságról nem lehet tárgyalni az EU és Ukrajna részvétele nélkül

Az Európai Unió és Ukrajna részvétele nélkül nem lehet tárgyalásokat folytatni az európai biztonságról – jelentette ki Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán, a Donyec-medencei fegyveres konfliktus frontvonalán fekvő Sztanicja Luhanszka településen, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatójukon.

Borrell emlékeztetett arra, hogy a jövő héten várhatóan több tárgyalás lesz Oroszország képviselőivel, és ezek fő témája az európai biztonság, azon belül pedig az Ukrajna körül kialakult feszültség lesz.

A főképviselő kiemelte, hogy nincs itt az ideje „új Jaltának", azaz a nagyhatalmak nem oszthatják fel újra Európát befolyási övezeteikre. „Ukrajna nélkül nincs biztonság Európában. Nyilvánvaló, hogy az európai biztonságról szóló vitákba be kell vonni az Európai Uniót és Ukrajnát is" – hangsúlyozta.

Ismételten leszögezte, hogy az Európai Unió teljes mértékben támogatja Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét. Borrell szerint most az a fő cél, hogy csökkentsék az Ukrajna határainál kialakult feszültséget. „Ennek a közeljövőben sorra kerülő tárgyalásokon meg kell történnie" – fűzte hozzá az európai diplomácia vezetője. Kijelentette, hogy Ukrajna ellen bármiféle katonai agressziónak komoly következményei és „óriási ára" lesz.

Borrell - Kuleba meghívására - kedd este érkezett meg Ukrajnába, a keleti országrészben lévő Harkivba, ahonnan a Donyec-medencei válságövezettbe utazott. A tervek szerint csütörtökön Kijevben folytat tárgyalásokat.