2022. május 21., szombat

„Nincs jobb jelölt”

Miloš Vučević: Aleksandar Vučićot országa iránti felelőssége kötelezi arra, hogy jelöltesse magát az államelnök-választáson

Aleksandar Vučić államfőnek Szerbia polgárai és országa iránti morális felelőssége és kötelessége miatt jelöltetnie kell magát a soron következő elnökválasztáson – emelte ki Miloš Vučević, Újvidék polgármestere és a Szerb Haladó Párt (SZHP) alelnöke a Prva televízió reggeli műsorában tett vendégszereplése során. Hangsúlyozta, hogy sem pártjának, sem Szerbiának nincs jobb jelöltje erre a tisztségre.

Vučević kiemelte, várhatóan január végén fogják megnevezni a párt államelnökjelöltjét, de mint megjegyezte, a jelöltjük csakis Vučić lehet, hogy befejezze mindazt, amit elkezdett.

Mivel a párt is választások előtt áll, Vučević ennek kapcsán is kifejtette véleményét. Szavai szerint nem kellene változás beálljon a pártelnöki poszton sem, hiszen ha Vučić valóban visszavonul, nehéz lesz megfelelő személyt találni, aki átvenné a helyét.

– A párt kongresszusán Vučić mandátumát az elnök- és parlamenti választások lefolytatásának végéig hosszabbítottuk meg. Ezt követően az új közgyűlésen választanánk új pártelnököt – magyarázta Vučević, majd hozzátette: – Akárki töltené be egy ilyen erős vezető helyét, mindig az előző pártvezetővel hasonlítanánk össze, méltó-e a beosztására, követni tudja-e... – hangsúlyozta.

A Szerbiai Szocialista Párttal (SZSZP) való együttműködés kapcsán elmondta, logikusnak tűnik, hogy egy elnökjelöltet támogassanak, az viszont még kérdés tárgya, hogy egy közös, vagy külön-külön listán induljanak-e a parlamenti választásokon.

Ivica Dačić, az SZSZP elnöke egy korábbi kijelentése szerint pártja nem indít az elnökválasztáson jelöltet, és ő maga sem jelölteti magát. Szavai szerint az SZSZP Aleksandar Vučić jelölését támogatja.

Aleksandar Vučić ugyanakkor a K1 televízión tett vendégszereplése során a napokban azt állította, hogy mivel 10 éve ő áll az SZHP élén, május végén visszavonul. Elég volt, mondta, ő is szeretne rendes életet élni. Szavai szerint eljött az ideje annak, hogy a pártja élére új személy kerüljön. Már négy olyan jelöltön gondolkodik, akik esetleg átvehetnék a helyét.

A televízióban tett vendégszereplése során arra is rámutatott, hogy a politikából való visszavonuláson is gondolkodik, annak ellenére, hogy egyes kimutatások szerint 70 százalékos népszerűségnek örvend. Mint mondta, nem szeretné tovább viselni a hátán a világ minden gondját, így a párt problémáit sem. A gyermekei életében kíván nagyobb szerepet vállalni.

– Önmagamat adtam, az országért küzdöttem, a pártért – mondta Vučić, és hozzátette: – Az országért még adok magamból – mondta, ám megjegyezte, ha a következő ötéves mandátumban ő lesz az államfő, ez lesz az utolsó mandátuma, amit vállal, ugyanis az Alkotmány szerint is csak két mandátumban lehet ugyanaz a személy államfő. Hangsúlyozta, hogy ez után nem fog visszatérni kormányfőként. Kiemelte, ő olyan eredményeket kíván felmutatni tevékenységével, amik legalább 50 évre szólnak, mert ő nem vágyik selyemre és bársonyra, amiben beutazhatja a világot. Eddigi utazásai is kizárólag munkajellegűek voltak.