2024. április 24., szerda

Deli Andor: A négy fejezet megnyitása nagy eredmény

Deli Andor EP-képviselő az Újvidéki Rádió Hangadó szerda című műsor vendége volt

Ami az elmúlt évet illeti, megkerülhetetlen szót ejteni a koronavírus-járványról, és a hozzá tartozó szigorításrokról. Az oltási kampány korai beindítása – Szerbiában és Magyarországon is –, nagyon sokat segítettek abban, hogy egyfajta normalitás tudjon kialakulni. A gazdaságok megsínylették a járvány következményeit, de mindkét országban sikeresen vették az akadályokat, a gazdaság meg tudta tartani azt a szintet, amit ilyen körülmények közepette lehetett, a GDP növekedését illetően pedig jó mutatókat is láthattunk mindkét ország esetében – nyilatkozta Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő az Újvidéki Rádió Hangadó szerda című műsorában. A 2021-es évet összegezve a politikus megemlítette az Egyesült Államok afganisztáni kivonulását, annak hatásait, de Angela Merkel német kancellárasszony távozását is, amivel – mint mondta –, egy korszak ért véget nemcsak az európai politikában, de globális szinten is.

Két év után Szerbia 2021 végén egy új klasztert, négy újabb fejezetett nyitott meg, folytatta a beszélgetést Muci Szántó Márta szerkesztő.

– Ez mindenképpen haladásnak tekinthető, ugyanis az elmúlt években az európai önelemzés és a koronavírus-járvány is hozzájárult ahhoz, hogy nem került sor fejezetnyitásra Szerbiával. Egyfajta pótló intézkedésnek is tekinthető, hogy egycsapásra négy tárgyalási fejezetet is megnyitottak – mondta Deli Andor, aki rámutatott arra, hogy Szerbia 2014 óta tárgyal az Unióval, a 35-ből immár 22 fejezet már megnyílt, de egyszer sem történt meg az, hogy egyszerre négy fejezetet is megnyitottak volna. – Ez nagy eredmény – szögezte le a képviselő.

Az elkövetkező fél évben Franciaország az EU soros elnöklője, az ország pedig sosem volt híres arról, hogy bővítés-párti lenne, emelte ki Deli, aki elmondta, hogy Franciaországhoz köthető az új bővítési módszertan kidolgozása, illetve elvi ötlete. – Bízom abban, hogy az elkövetkező fél év nem marad eredmény nélkül – szögezte le, majd hozzátette, hogy Franciaországban áprilisban elnökválasztás lesz, belpolitikailag érzékeny időszakot él meg az ország.

Jelentős mértékben átformálódott a bővítéshez való hozzáállás, az Európai Parlamet előző összetétele sokkal inkább volt bővítéspárti, népszerűsítette a bővítés felgyorsítását, mutatott rá Deli Andor. 

A nyugat-balkáni országokkal kapcsolatos bővítésről szólva Deli Andor elmondta, hogy Észak-Macedónia már évek óta várja, hogy elkezdődjenek a tárgyalások, de a formális fejezetek megnyitására még nem került sor. – Ez egy nagy mulasztás az Unió részéről, egy nagy mulasztást kellene bepótolnia Észak-Macedónia irányában. Csak politikai akaraton múlik, hogy az országgal mikor kezdődnek meg a tárgyalások – szögezte le Deli. Hozzátette, hogy Montenegró az összes tárgyalási fejezetet megnyitotta, Albániára pedig még reformintézkedések várnak. 

December közepén az Európai Parlament aggodalmának adott hangot a nagybecskereki Ling Long kínai gyár vietnámi munkásaival szembeni bánásmód miatt. Elítélte a szélsőséges és huligán csoportok által a békés tüntetőkkel szemben elkövetett erőszakot. A határozat felszólítja a szerb hatóságokat, hogy vizsgálják ki az ügyet, és biztosítsák az alapvető emberi jogok tiszteletben tartását, ismertette a műsor szerkesztője. A kérdésről az EP-képviselő elmondta, hogy az ügy jóval a parlamenti határozat előtt már az Európai Bizottság fókuszában volt. – A parlament keresetlen beavatkozását a témakörbe egy elhibázott lépésnek tartom – hangsúlyozta Deli Andor, aki rámutatott, hogy két nappal a rezolúció megjelenése előtt került sor a negyedik bővítési klaszter megnyitására, ami – mint mondta – egy pozitív visszajelzést jelent az országnak, később pedig egy intést kap a Parlamenttől. – Egy felesleges, hívatlan vendég volt ebben a történetben az Európai Parlament – szögezte le a képviselő. 

Az, hogy a Fidesz kilépett az Európai Néppártból, átalakította a munkamódszereket, a plenáris felszólalások alkalmával több időt kaptak a képviselők, mint a néppárti korszakban, mondta Deli Andor, aki rámutatott, hogy az Európai Néppárt gyengülő tendenciát mutat, a németországi kormányváltás is jelentősen meggyengítette a párt erejét az Európai Parlamentben.