2024. április 19., péntek

Az új hidakért

Fényárban úszott Európa művelődési központja

Újvidék gazdag és látványos, Nikola Tesla személye és munkássága által megihletett művészi-művelődési program keretében hivatalosan is belépett az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) cím fémjelezte évbe. A város az idén Európa művelődés központja lesz, az Európa Kulturális Fővárosa cím ünnepélyes átadó eseményét január 10-én tartják meg. A polgárok és a város vendégei a Doček elnevezésű szilveszteri buli ideje alatt megvilágították a város feletti eget, jelképesen összekapcsolták a Duna két partját, és a művészekkel együtt egyedülálló audiovizuális hangulatot sikerült varázsolniuk Pétervárad óvárosában. Az est résztvevői jelképesen megtestesítették a kulturális projekt jelszavát: Az új hidakért. Ezt a szlogent lézeres kivetítőberendezés segítségével a vár főépületének falára is kivetítették, szerb és angol nyelven, az elképzelés megálmodói mindezzel most, az év legelején előrevetítették mindazt, amire az év folyamán számíthatunk. Az EKF cím átvételére már évek óta intenzíven készül a város, a járványhelyzet elnapolta ugyan a címátvételt, minden jel szerint azonban az idén fergeteges kulturális eseményörvényben találjuk majd magunkat.  

Pétervárad óvárosa három évszázad után ismét megújult, a Tesla, a feltaláló című előadást a péterváradi híd szerémségi feljárójánál és Pétervárad óvárosában kialakított Tesla fénygalériájában valósították meg egyidejűleg. A Tesla fénygalériájának megnyitását a fények, a mozgás és a hang egyedülálló játéka kísérte, amelyet audiovizuális fénytechnológiával és 3D-s kivetítésekkel valósítottak meg. Olyan európai, hazai és regionális fiatal művészek tették felejthetetlenné az estet, mint dr. Alberto Novelo, Ivan Marušić Klif, dr. Petko Tančev, dr. Milica Stojšić, Staša Kukić koreográfus, Miroslav Novakov zeneszerző, a színpadi dizájn hallgatói, valamint a bulizós részben fellépő Nipplepeople, Đorđe Miljenović, Noise Destruction, Kanda Kodža, Nebojša, Elektro Guzzi és DJ Dark Angel.

A már említett, január 10-ei címátvételi rendezvényt a báni palota toronyépülete előtt felállított, 31 méter széles színpadon tartják majd meg, ez az ideiglenes konstrukció egy 390 férőhelyes nézőteret is magában foglal. Minden, amit az önkormányzat elképzelt az EKF-vel kapcsolatban, valóban grandiózus…

A polgárok, turisták és a művészek a szilveszteri buli során szimbolikusan tehát összekapcsolták a két partot, a fényszórók a hídról megvilágították az eget, a fergeteges tűzijáték valóban lenyűgöző nyitánya volt mindannak, ami az előttünk álló évben vár ránk.