2024. március 28., csütörtök

Mozgalmas évet zárva, tevékeny év előtt

Bővül a vízgyár kapacitása – Könnyített számlafizetési módszerek – Megemelkedett a temetések száma Topolyán – A Komgrad közvállalat évértékelője

Pénzügyileg és az elvégzett munkákat tekintve is sikeres évet tudhat maga mögött a Komgrad Kommunális Közvállalat, az idei évi ügyviteli terveket pedig jóváhagyta a topolyai községi képviselő-testület a legutóbbi ülése alkalmával. Domány Dudás Diana, a közvállalat igazgatónője elmondta, hogy idén is mozgalmas év előtt állnak.

– A közeljövőben a vízgyár kapacitásának a bővítése lesz az egyik legfőbb feladatunk. Az erre vonatkozó tervdokumentációra már lefolytattuk a közbeszerzési eljárást, aláírtuk a kivitelezővel a szerződést. Emellett az automatikus klóradagoló berendezésre vonatkozóan is elkészültek a tervek. A beépítés anyagi hátterének előteremtése érdekében tartományi pályázatokat szeretnénk megcélozni. A többi tervünket úgy tudjuk megvalósítani, hogy egyik-másik célkitűzésünk egymásra alapszik. Így például múlt évben sikerült műszakilag felszerelni egy újonnan kifúrt kutat, és idén az önkormányzat segítségével remélhetőleg ezt az utat tovább tudjuk folytatni, tehát egy következő fúrt kutat is szeretnénk felszerelni – hallhattuk az igazgatónőtől, aki elárulta azt is, hogy 2021-ben a város területén nyilvántartott utolsó mikrovízközösség is rákapcsolódott a városi ivóvízhálózatra.

– Az idén tovább folytatjuk azon tervünk megvalósítását, hogy minden különálló objektum, illetve háztartás rendelkezzen vízórával, és ez alapján történjen a fogyasztás megfizettetése. Ez azt jelenti, hogy Topolyán szeretnénk elérni, hogy megszűnjenek azok a felhasználók, akik átalánydíjas számla alapján fizetik a vezetékes ivóvíz fogyasztását – hangsúlyozta Domány Dudás Diana, aki kitért arra is, hogy az időjárás eddig hat alkalommal kényszerítette munkára a téli szolgálatot. A munkamenet összhangban volt az utóbbi években tapasztalható téli időjárási jelenséggel, vagyis a havazás nem okozott különösebb fennakadást, inkább a síkos utak csúszásmentesítését kellett megoldani. Az igazgatónő kitért arra is, hogy sikerült a közvállalat szolgáltatásainak a megfizettetését mindenki számára könnyebben hozzáférhetővé tenni.

– A bennünket egyre inkább körbevevő digitalizált közeg vívmányait nekünk is mint közvállalatnak lehetőségekhez mérten követnünk kell, és beépíteni a szolgáltatásaink közé. A múlt év végére a honlapunkon keresztül elérhetővé vált a számlák online igénylése, valamint ellenőrzése. Emellett bevezettük az úgynevezett instant fizetési módot, vagyis QR-kód segítségével is tudnak immár felhasználóink rendívül egyszerűen és gyorsan számlákat tisztázni. Ebben az évben a gazdasági felhasználók részére is bevezetjük az e-számlázási rendszert – nyilatkozta az igazgatónő, aki arról is szólt, hogy az idén is igyekeznek majd a Komgrad elöregedett és tetemes javítási költségekkel járó járműveit újakra cserélni.

– A szennyvíztisztító próbaüzemének folyamataiban a Komgrad munkaközössége is részt vesz. Ez a közvállalat számára új feladatokat és kihívásokat jelent. Munkatársaim igyekeznek majd az előttünk álló időszakban is helytállni ezen a területen – tette hozzá Domány Dudás Diana, aki a távfűtésre vonatkozóan elmondta, hogy áremelés előtt állnak.

– Mind ez idáig fennakadások nélkül tudtuk biztosítani a rendszerre kapcsolt lakóépületek számára a fűtést. Az áraink változatlanok, de sajnos a piaci feltételekhez alkalmazkodnunk kell nekünk is, így kénytelen leszünk engedélyt kérni az áremelésre vonatkozóan az illetékes szervektől – hallhattuk az igazgatónőtől.

Domány Dudás Diana végül rámutatott, hogy 2021. december 23-áig 306 temetést bonyolított le a Komgrad Kommunális Közvállalat Topolyán. Ez jelentősen magasabb szám, mint amit az elmúlt évek statisztikái alapján jegyeztek, ugyanis 2020-ban 263 személy, míg 2019-ben csupán 190 egyén hunyt el Topolyán.