2024. április 19., péntek

A legdrágább ajándék

A Vöröskereszt akcióin tavaly 885 egység vér gyűlt össze

A Vöröskereszt szabadkai helyi szervezete 2021-ben negyven véradó akciót valósított meg a Szabadkai Közkórház Vérellátó Osztályával közösen, és ezeken csaknem kilencszáz egységnyi vér gyűlt össze. A véradó akciókat a koronavírus jelenléte ellenére meg tudták szervezni, mivel a vérre nagy szükség van az egészségügyi rendszer normális működéséhez.


Az akciókról Sebők Zsolttal, a szabadkai Vöröskereszt szakmunkatársával beszélgettünk.
– A véradóakciók tekintetében a 2021-es év kicsivel jobban sikerült, mint a 2020-as, mivel akkor a koronavírus-járvány miatt kevesebb akciót tudtunk megszervezni. 2020-ban összesen 28 terepi véradási lehetőség volt a Szabadkai Közkórház Vérellátó Osztályával közösen, tavaly pedig negyven. Összesen 885-en adtak vért, közülük 183-an első alkalommal vettek részt véradáson. A nemi összetétel tekintetében 381 nő, illetve 504 férfi véradónk volt. A szervezetünk 2002-ben indította útjára a Humánus szombat, illetve a Humánus karácsony nevet viselő akciót, vagyis tavaly immár 19. alkalommal került rájuk sor. Előbbit minden évben a június 14-éhez, a véradók világnapjához legközelebb eső hétvégén szoktuk megszervezni. 2020-tól kezdődően ezt kibővítettük még kettővel, a márciusi és a szeptemberi véradási akciónkkal. A márciusi akciónk neve Ajándékozz életet, a szeptemberi akciónk pedig az Ébreszd fel a szíved nevet viseli. Ezen négy nagyszabású akciónk célja, hogy a véradó szülők elhozzák a gyermeküket is, hogy példát tudjanak nekik mutatni, hogy a véradás a számukra az alapkultúra része legyen, és megtanulják, hogy ilyen módon is tudnak embertársaikon segíteni. Éppen ezért ezeken az akciókon családi programokkal is készülünk, a Humánus karácsonyon például a Télapó is jelen volt, és édességcsomaggal ajándékozta meg a legkisebbeket, és le is lehetett vele fényképezkedni. A Humánus karácsonyt korábban a székházunkban szerveztük meg, de 2020-ban a járványügyi előírások miatt áttettük a Galleria Hotel átriumába, tavaly pedig, mivel a hotel felújítás alatt van, a Szabadegyetemen került rá sor, de bízunk benne, hogy a jövőben visszatérünk a Galleriába – mondta Sebők Zsolt, aki azt is hozzátette, hogy a négy legnagyobb akciójukban részt szoktak venni a Szabadkai Közegészségügyi Intézet és a Szabadkai Egészségház egészségfejlesztési és betegségmegelőzési központjának képviselői is.


A négy nagy akció mellett több kisebbet is szerveztek a 2020-as évben.
– Régebben nagy hagyománya volt annak, hogy a gyárakkal közösen szerveztünk véradó akciókat. Amióta privatizálták a cégeket, ezekre kevesebb lehetőség van. Tavaly a Pionirban, az Infostudban, valamint a bíróságon és rendőrségen került sor ilyen akcióra, de több tanintézményben is meg tudtuk tartani, többek között a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolában, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon, az Építészeti Karon és több középiskolában. Ezenkívül a városi és a peremvárosi helyi közösségekben is több véradó akciónk volt az év folyamán – mondta beszélgetőpartnerünk.
Az egészségügyi rendszer működéséhez természetesen az egész év folyamán szükség van vérre, ezért a Szabadkai Közkórház Transzfúziós Osztálya munkanapokon 7 és 10 óra között várja a véradókat.