2024. április 24., szerda
SZABADKA EMLÉKTÁBLÁI ÉS EMLÉKJELEI (14.)

Hangya András emléktáblája

Szabadka köztéri szobrait, valamint szökőkútjait és csobogóit bemutató sorozatunk után egy új sorozatot indítunk útjára, amelyben Szabadka köztéri emléktábláit és emlékjegyeit mutatjuk be. Ezek a felirattal vagy domborműves ábrázolással ellátott táblák egy hellyel kapcsolatos fontos eseményt vagy személyt örökítenek meg, így Szabadka történetének egy-egy fontos mozzanatáról tanúskodnak.


Hangya András emléktáblája a Nićin palota (Szabadság tér 2.) homlokzatán található, amely a jugoszláviai magyar festészet egyik legkiemelkedőbb alakjának állít emléket. Hangya Andrásnak ugyanis a Nićin palotában volt első önálló kiállítása.
Hangya András Bácskossuthfalván született 1912. április 14-én, de édesanyjával együtt hamarosan Szabadkára költözött. Gyerekként már rajzolt, s inasként, majd kereskedősegédként dolgozott. Minden szabadidejét a festészetnek szentelte. Így figyelt fel rá Magyari Domokos, a Napló című neves szabadkai napilap szerkesztője, aki az újság 1933. június 11-ei számában Festőzseni a pult mögött címmel írt a fiatal tehetségről. Magyari írása nyomán Hangyára felfigyel a Napló egész szerkesztősége, és a lap munkatársai mindent megtettek, hogy a felfedezett neve ne merüljön feledésbe. Ezért 1933. október 1-jén önálló kiállítást rendeznek neki az 1931-ben épült Nićin palotában, azokban a helyiségekben, amelyek Kara Mihály nagy szobrai mögött találhatóak. A festő hamarosan elnyerte a 1934-ben alapított Híd köré tömörülő értelmiség támogatását is. Szintén 1934-ben megkapta a szabadkai Rotary Klub ösztöndíját, amelynek köszönhetően a belgrádi Képzőművészeti Akadémián tanulhatott, ahol Petar Dobrović esti rajztanfolyamát látogatta. 1947-ben Zágrábba költözött, ahol Ljubo Babić tanítványa volt. Még életében a Forum megjelentette rajzmappáját, Gajdos Tibor A csillagos homlokú címmel megírta életrajzát, 1984-ben pedig Tolnai Ottó és Bordás Győző gondozásában megjelent a róla szóló képzőművészeti monográfia. 1977-ben Forum Képzőművészeti Díjjal tüntették ki. 1988. december 20-án hunyt el Londonban.
Hangya András emléktábláját a festő halálának 20. évfordulója alkalmából az Aracs Társadalmi Szervezet kezdeményezésére állították fel 2008-ban. Az emléktábla Dudás Sándor okleveles szobrászművész alkotása. Az üvegből készült kör alakú emléktáblán magyar és szerb szöveg mellett a festő bronzból készült domborműve látható. Az emléktáblát 2008. december 19-én Gubás Ágota, az Aracs Társadalmi Szervezet alelnöke és Lovas Ildikó, a városi önkormányzat akkori művelődési tanácsosa közösen leplezte le. Ez volt Szabadka első emléktáblája, amely képzőművésznek állított emléket, amely azóta is ott áll az épület falán.