2024. április 19., péntek
ILONAFALVA-VELEBIT

Tehén az úton!

A közlekedés részvevőinek nem árt odafigyelni az állatokra

Január 1-jén kora délután készült a felvétel az Ilonafalva és Velebit közötti úton. A gazdátlanul kószáló tehenek egyike megpihent az aszfalton – a csordás több mint egy kilométer távolságból szemlélte az eseményeket. A marha kihasználta az útjelző tábla adta lehetőséget, és percekig dörgölőzött a jelzőtáblát tartó vasoszlophoz. Bizonyára viszketett a nyaka a tavaszt idéző enyhe időben, és jólesett odadörgölni a vasoszlophoz. Kérdés, hogy eközben mit csinált, hol maradt le a jószágra felügyelő ember.

Mint ismeretes, nem is olyan régen halálos kimenetelű motorbaleset történt Ilonafalva közelében, amikor is egy nagymotorral sebesen közlekedő tóthfalui fiatalember nem vette észre idejében az úttesten áthaladó teheneket, és nagy sebességgel nekihajtott az egyik állatnak. Akkora volt az ütés ereje, hogy a motorkerékpár vezetője belehalt az ütközéskor elszenvedett sérüléseibe, és a szerencsétlen háziállat is kiszenvedett.

A Magyarkanizsához tartozó Járás több ezer hektárt kitevő legelőjén az utóbbi években a téli hónapokban sem szünetel a legeltetés. A téli csapadék, hó hiányában a kiterjedt legelőn a száraz fű hozzáférhető a juhok és szarvasmarhák számára. A jószágtartók előszeretettel használják ki a természeti adottságokat, a klímaváltozás eredményeként meghosszabbodott, gyakorlatilag egész éven át tartó legeltetési lehetőséget.

Szarvasmarha dörgölőzik az útjelző táblához, miközben elállja az úttesten az egyik közeledési sávot, nem árt óvatosan közlekedni a legelők környékén

Szarvasmarha dörgölőzik az útjelző táblához, miközben elállja az úttesten az egyik közeledési sávot, nem árt óvatosan közlekedni a legelők környékén

A téli legeltetéssel jelentős mennyiségű jószágtakarmány spórolható meg, ami a takarmányárak, a szálas takarmány, a fűszéna és a hereszéna, valamint a gabonafélék égbe szökő ára mellett jelentős megtakarítás a jószágtartással vergődő gazdák számára. A Járáson való legeltetés minimális, jószágonként évi 150–200 dináros kiadást jelent az állattartók számra. A körülmények ismeretében, a lehetőségeket kihasználva nem kell csodálkozni azon, hogy birkanyájak és tehéncsordák kószálnak keresztül-kasul a Járáson és olykor-olykor a Járást átszelő aszfaltúton is. Jó, ha ezzel a körülménnyel, a téli legeltetés tényével tisztában vannak az erre közlekedő gépjárművezetők is, mert a marha nem ismeri a közlekedési jeleket, tiltásokat és korlátozásokat, számára az útjelző tábla a dörgölőzés lehetőségét kínálja. Az állatokat terelgető juhászok és csordások dolga lenne jobban odafigyelni rájuk, meg persze a közlekedés részvevőinek sem árt odafigyelni a marhákra, nehogy újabb tragédia, baleset okozói legyenek az oktalan barmok.