2024. március 28., csütörtök

Ismét könnygázzal oszlatták Szudánban a tűntetőket

Ismét könnygázzal oszlatták Szudánban a biztonsági erők a katonai hatalomátvétel ellen tűntetőket kedden.

Szemtanúk beszámolói szerint a karhatalmi fellépésre Kartúmban és a környező nagyvárosokban került sor. A szudáni fővárosból olyan gumibotokkal és lőfegyverekkel felfegyverzett biztonságiakról érkeztek jelentések, akik villanó- és könnygázgránátokkal igyekeztek az elnöki palota térségében oszlatni a demonstrálókat.

A tüntetők barikádokat emeltek, gumiabroncsokat égettek és azt skandálták, hogy „le a katonai hatalommal". Egyben felszólították a hadsereget, hogy vonuljon ki a politikából és térjen vissza a kaszárnyákba.

A Kartúmmal szemben, a Nílus másik partján fekvő Omdurmánban a biztonsági erők szintén könnygázzal oszlatták a tüntetőket, és járművekkel, vagy gyalogszerrel üldözték a tüntetőket. Az egyik aktivista arról számolt be az AFP francia hírügynökségnek, hogy egy lakóépület kigyulladt, mert könnygázgránáttal találták el.

Az október 25-i puccs óta ez a katonai kormányzással szembeni immár 13. nagyobb megmozdulás, amelyet helyi „ellenállási bizottságok" szerveznek. A mostani tiltakozó akciót a legutóbbi, vagyis a csütörtöki és vasárnapi tüntetéseken megölt aktivisták halála miatt rendezték meg.

Az erőszakba torkolló megmozdulásokon eddig összesen ötvenheten vesztették életüket és százak sebesültek meg a tiltakozásokhoz csatlakozó Szudáni Orvosok Bizottsága szerint.