2024. április 20., szombat

Száz euró a fiataloknak

Az állami támogatásra január 15-étől 30-áig jelentkezhetnek

Aleksandar Vučić államfő év végi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az idén 100 eurót utalnak át a 16 és 29 év közötti fiatalok számára. Az állami támogatásra január 15-étől 30-áig tart a jelentkezés. A törvény, amely mindezt szabályozza, hamarosan a Szerb Képviselőház elé kerül.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

A 100 eurós segélyre minden olyan fiatal számíthat, akinek van érvényes személyigazolványa és bankszámlája. Amennyiben egy bankban sincs folyószámlája, a pénzügyminisztérium külön erre a célra nyit egyet számára. Siniša Mali pénzügyminiszter elmondta, ugyanúgy, mint az előző segélyek esetén, a fiatalok megsegítésére szánt 100 eurós támogatásra is a Kincstári Igazgatóság weboldalán (www.idp.trezor.gov.rs) keresztül lehet jelentkezni.

– Február 1-jén 100 eurót utalnak át a 16 és 29 év közöttiek számlájára. A támogatásra több mint egymillióan jogosultak. Ha ehhez hozzáadjuk a korábban bejelentett 20.000 dináros támogatást a nyugdíjasok részére, kijelenthetjük, hogy a gazdaság és a polgárok megsegítésére szánt három segélycsomag összesen 8,7 milliárd euró értékű, ami a bruttó hazai termék (GDP) mintegy 18 százalékának felel meg – közölte Mali.

Elmondása szerint a Pénzügyminisztérium már készíti a törvényjavaslat-tervezetet, amely hamarosan a Szerbiai Képviselőház elé kerül. A tárcavezető ezenkívül emlékeztetett az újabb népesedéspolitikai intézkedésekre is. Az első gyermek után járó támogatást az eddigi 100.000 dinárról 300.000 dinárra növelték. Egyszeri, visszatérítés nélküli támogatás jár a második és harmadik gyermek után is, amelynek összege 100.000 dinár.