2024. április 25., csütörtök

Ünnep a járvány árnyékában

Az újév közeledtével mindannyiunkban felmerült a kérdés, hogy vajon hol fogjuk tölteni az óév utolsó óráit. A koronavírus-járvány okozta helyzet ugyanis immáron második éve árnyékolta be az ünnep fényét. A világ azt remélte egy évvel ezelőtt, hogy az oltás hozzáférhetővé válásával 2022 elejére sikerül megfékezni a járványt, azonban a koronavírus delta és omikron variánsának terjedése miatt továbbra is fennáll a fertőzésveszély. Ennek következtében az emberek a világ minden táján visszafogottan várták az új év beköszöntét. Európa-szerte is számos hagyományosnak számító látványos ünnepséget lemondtak, vagy csupán a televízió és számítógép képernyőin keresztül lehetett megtekinteni azokat. Az európai nagyvárosok közül Párizsban lemondták a szokásos újévi tűzijátékot, amit az Eiffel-torony szemet gyönyörködtető megvilágítása, és a Champs Elysées színpompás fényei pótoltak. A londoni tűzijátékot csak televízión keresztül lehetett megtekinteni, valamint 2017 óta először a felújított Big Ben harangja jelezte az új esztendőt. A spanyol fővárosban a járvány ellenére is megtelt ünneplőkkel a Puerta del Sol tér és a hagyományos tűzijáték sem maradt el. A világ többi részén is az ünneplést a járvány árnyékolta be. A New York-i Times Square-en megrendezett hagyományos újévváró ünnepségen a korábbi években általában közel 60 ezren tekintették meg a kivilágított kristálygömb éjféli leeresztését, amit ezúttal csupán 15 ezer ember csodálhatott meg a helyszínen. Az eseménnyel egybekötötték az új New York-i polgármester, a demokrata párti, hatvanegy esztendős Eric Adams eskütételét.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Az újév ünneplése Szerbiában is rendhagyó volt és nemcsak a járványügyi intézkedések miatt. Az egész országban talán a legjelentősebb és a maga nemében a leglátványosabb eseménye kétségkívül Újvidéken zajlott le, hiszen a tartományi székváros az idei évben Európa kulturális fővárosa, amit gazdag programsorozattal igyekeznek méltón megünnepelni. A Péterváradi várból kilőtt fergeteges és színpompás tűzijáték évek óta nem tapasztalt élményt nyújtott a hídon és a sétányon hömpölygő hatalmas embertömeg számára. Az előző években megszokott és hagyományosnak számító ünnepséget a Szabadság téren ezúttal nem rendezték meg, hanem már délelőtt 10 órától a város több pontján nappali ünnepségeket szerveztek a polgárok számára. Az ország több városában is a járványhelyzetre való tekintettel lemondták a szabadtéri tömegrendezvényeket, mint Szabadkán is, ahol az ünnepségre biztosított 4,5 millió dinárt más célokra használják majd fel. A szórakozóhelyek is csökkentett kapacitással működtek, ahova a polgárok csak védettségi igazolvány birtokában léphettek be.

Az újév ünneplése nem múlhat el tűzijátékok és különféle pirotechnikai eszközök használata nélkül, ez pedig magában hordozza a súlyos balesetek megtörténésének lehetőségét is. Sajnálatos módon az idei év sem telt el ilyen esetek nélkül. Az európai sajtót bejárta egy halálos kimenetelű tűzijáték-baleset híre, amely a németországi Hennef városban történt. Egy feltehetőleg házi készítésű tűzijáték robbant fel egy harminchét és egy harminckilenc éves férfi mellett az utcán. A fiatalabbik belehalt sérüléseibe, a harminckilenc esztendős férfit pedig életveszélyes állapotban kórházban ápolják. Berlinben is volt egy tűzijáték-baleset egy zártkörű rendezvényen, ebben tizenketten sérültek meg, köztük gyerekek, és mindegyiküket kórházba kellett szállítani. A hazai sajtóban is olvashattunk hasonló történésekről, amelyek közül kiemelkedik egy magyarkanizsai fiatalember esete, aki éjféltájban meggyújtott egy tűzijátékot, s olyan balul sikerült, hogy szerencsétlenségére elvesztette az egyik szemét. Ezek a sajnálatos esetek évről évre arra figyelmeztetnek és emlékeztetnek bennünket, hogy a lehető legkörültekintőbben kell bánnunk a pirotechnikai eszközökkel, és vigyáznunk kell saját magunk és mások testi épségére is.