2024. március 29., péntek

Új év, új remények

Az év utolsó napjának éjszakája az új fogadalmak, remények, elhatározások, lehetőségek megfogalmazásáé. Szinte minden év végén fellélegzünk, hogy kidobhatjuk a régit, és tiszta lappal indíthatjuk az újat. Hiába tudjuk, hogy ez egy jelképes, naptári dolog, mégis szeretünk reménytelibbként gondolni rá. Gyakran hozzátesszük, ez az én évem lesz, főleg, ha az előző évünk ilyen vagy olyan okok miatt nem volt sikeres. Az óév vége és az új év első időszaka egyfajta összegzés lehet mindannyiunk számára. Ahogyan véget ér egy naptári év, lehetőséget ad arra, hogy visszatekintsünk, mi minden történt az eltelt esztendőben velünk, illetve mire szeretnénk a jövőben odafigyelni. Ilyenkor számba vesszük, hogyan működtünk mind munkaügyi, mind párkapcsolati téren, átértékeljük, hogyan bántunk másokkal és önmagunkkal, milyen sikereket értünk el. Mi az, amit nem sikerült, vagy nem úgy sikerült megvalósítanunk, ahogy azt szerettük volna. Sok hasznos tapasztalatot le tudunk szűrni az elmúlt évből, melyek lelkesítőek, újabb kihívásra, feladatra ösztönöznek bennünket. A hibákból pedig tanulni kell, és a jobbra törekedni. A legtöbben tehát összegzünk ebben az időszakban, másrészt viszont az év eleji időszak magába foglalja az előre tervezést is. Az évváltás tökéletes alkalmat teremt arra, hogy új ént alakítsunk ki, és hogy új életet indítsunk. Az év első napjait sokan már-már misztikus pillanatnak éljük meg, amikor sokkal jobb elindítani valami új dolgot az életünkben.

Az új évtől mindig azt várjuk, hogy valamilyen változást hozzon. Pedig a változás nem magától és nem kívülről jön. Bennünk kell, hogy elkezdődjön, például úgy, hogy megpróbáljuk kicsit más szemmel nézni a közvetlen környezetünket. Az új esztendő minden bizonnyal számos újdonságot és lehetőséget tartogat számunkra. Az év elején mindenki bizakodó. Gyakori szokás, hogy az óévet újévi fogadalommal búcsúztatjuk. A legtöbben jelentős célok elérésére, hatalmas tervek megvalósítására vállalkozunk, míg mások inkább elérhetőnek tűnő célokat tűznek ki maguk elé. Érdemes azonban az újévi fogadalmainkat, céljainkat tudatosan átgondolni. Egy fogadalomnak csak akkor van igazán jelentősége, ha valóban el tudunk köteleződni a kitűzött cél mellett. Terveinket pontosan és előre meghatározva, lehetőségeinket figyelembe véve eredményesen tehetünk célunk megvalósítása érdekében. Fontos, hogy felelősségteljesen viszonyuljunk a feladathoz, és elfogadjuk, hogy rajtunk múlik, amit elvállaltunk, és az is, hogy miként teljesítsük. A legfontosabb, hogy bízzunk magunkban, és abban, hogyha eleget küzdünk valamiért, akkor biztosan sikerülni fog.

Mindenkinek mást jelent a mögöttünk levő év, kinek szomorúságot, kinek változást, sikereket. Az emberek mást-mást várnak a 2022-es évtől, de szinte mindenki abban bízik, hogy jobb lesz, mint az előző volt. Az idén bizonyára sokan kívánták azt, hogy az új év minél előbb feledtesse el velünk a mögöttünk álló nehézségeket, megpróbáltatásokat. Az új esztendőtől legfőképpen én is azt várom, hogy kevesebb legyen a feszültség. Nem gondolom, hogy idén visszakapjuk a járvány előtti életünket, de abban reménykedem, hogy legalább közelebb kerülünk hozzá. Az elmúlt két év jól érzékeltette, hogy nem tudjuk sem megtervezni, sem pedig előrelátni, mit hoz nekünk az új időszak, az viszont biztos, hogy új kihívások előtt állunk, amihez sok erőt és kitartást kívánunk.

Ön mit vár a 2022-es évtől?

Bort, búzát, békességet! – 26%

Jobb egészséget mindenkinek! – 25%

A koronavírus-járvány végét! – 33%

Szerelmet, kiegyensúlyozottabb életet! – 9%

Sok pénzt, gazdasági fellendülést! – 7%