2024. április 20., szombat

Hallani sem akarnak a lítiumbányáról – VIDEÓ

Újvidéken is lezárták az utcákat a tüntetők délután

A Szerbiai Környezetvédelmi Szervezetek Szövetségébe tömörült érdekvédelmi szervezetek hétfőn újabb útlezárásokat tartottak a Loznicához közeli, Jadar folyó völgyében tervezett Rio Tinto lítiumbánya megnyitása ellen. Az ország több pontján zártak le fontos utakat, közlekedési csomópontokat. Újvidéken például a Futaki úti piac melletti útkereszteződést a Felszabadulás sugárúton. A megmozdulások országszerte 13 óra körül kezdődtek, és a legtöbb helyen két órán át tartottak a lezárások.

A környezetvédelmi szervezetek és az őket támogató polgárok elégedetlenek azokkal a kijelentésekkel, amelyek értelmében az állam nem kívánja beszüntetni a Rio Tinto ausztrál–brit bányaipari konszernnel indított projektumot a lítium kiaknázása érdekében. A környékbeliek a projektum élővilágra, termőföldekre és folyókra gyakorolt negatív hatásaitól tart, a Rio Tinto ugyanis szerintük már számos országban bizonyította, hogy tönkretett környezetet hagy maga után. Zlatko Kokanović, a Nem adjuk a Jadart! szervezet elnöke elmondta, különösen Aleksandar Vučić államfő legutóbbi kijelentése miatt dühösek, ugyanis azt mondta, hogy az állam nem hajlandó kihátrálni a projektumból, mert senki sem fogja megtéríteni az emiatt elmaradó beruházásokat, melyek már egymilliárd dollárra rúgnak.

A legújabb megmozdulásokkal kapcsolatban megszólalt maga a köztársasági elnök is. Azt mondta, nagyon sajnálja, hogy sokakat általa ki sem mondott mondatokkal buzdítanak manapság a tüntetéseken, útlezárásokon való részvételre. Úgy fogalmazott, teljesen világos, hogy a Rio Tinto bányájából nem lesz semmi egészen addig, amíg egy széles körű közvitát meg nem tartanak, ez pedig nem a következő hetekben lesz, így a lezárásoknak nincs semmilyen alapjuk és értelmük se ma, se holnap, se hat hónap múlva. Vučić közölte, hogy messze még a bánya esetleges megnyitásáról szóló vita, egyelőre ugyanis nem született meg egyik környezetvédelmi hatástanulmány sem, ezek nélkül pedig az ország még a vitát sem hajlandó megnyitni a Rio Tintóról. A hatalom, mint mondta, elfogadta a tüntetők minden követelését, a mostani folytatás már megalapozatlan politikai játszmának minősíthető, melyet az ellenzék mozgat. Hozzáfűzte, ennek ellenére nincs semmi kifogása az ellen, hogy tüntessen valaki, egészen addig, amíg mások biztonságát nem veszélyezteti. Az államfő elmondta, politikai értelemben sem zavarják a lezárások. Semmi sem zavarja jobban a polgárokat, mint amikor valaki korlátozza a mozgásszabadságukat, ez az egyetlen kifogása a módszer ellen – értékelte.

Az újvidéki több száz fős hétfői tüntetés egyik szervezője arról beszélt, hogy lehetséges a lezárások radikálisabb kimenetele is a következő időszakban. Vesna Galečić a 021.rs-nek nyilatkozva közölte, a követelés egyszerű, teljesen vissza kell vonnia az államnak a Jadar völgyi projektumot, és nem tágítanak addig, amíg egyáltalán szóba kerül a lítiumbánya az országban. A cél továbbra is fontos útvonalak lezárása lesz, ismertette, ezért döntöttek tegnap a piac melletti kereszteződés és a Temerini út felé haladó séta mellett. Az idei év, mint mondta, azért fontos, mert a Rio Tinto kutatási engedélye január 21-én lejár, s ezt követően kell a kormánynak kiadnia a kiaknázási engedélyt. Kulcsfontosságú pillanatok előtt állunk – értékelte Galečić.

Kisebb incidensek is történtek, amikor bizonyos gépkocsivezetők megpróbáltak áthaladni a barikádokon.