2024. március 29., péntek

Pétervárad ragyogott

Újvidéken a Szabadság téren nem szerveztek bulit, ám a patinás várból fergeteges tűzijátékkal köszöntötték az új évet

A péterváradi várból kilőtt, valóban lenyűgöző tűzijáték fényhatása párosult a híd mindkét felén, hosszában elhelyezett fényszórók égre irányított fénysugarai alkotta, rácsszerű effektussal, a füstön megtörő fény mostanáig nem tapasztalt látványt nyújott. Nem csak a tűzijáték idézte fel kisértetiesen a nyári, zenei fesztivál hangulatát, hanem minden egyéb tartalom is azok közül, amelyeket az önkormányzat a tömeges szilveszeterezés részeként elképzelt.

A péterváradi híd le volt zárva az autók előtt, embertömeg hömpölygött úgy a sétányon, mint a hídon. Pétervárad óvárosában színpadot szereltek össze, amelyen Exit-féle előadók léptek fel. Az erőd felső épületére, amelyben most szálloda van, a bácskai oldalról lézeres fénykivetítéssel kiírták szerbül és angolul is Az új hidakért felirtatot. Nyaranként itt az Exit fesztivált hirdető felirat szokott állni.

Az újvidéki önkormányzatnak nem titkolt szándéka, hogy a város művelődési tartalmainak nukleuszát áthelyezze Pétervárad óvárosába, ezt a célt segítené elő, ha megépülne a sokat emlegetett a gyalogos híd a Lazar cár sugárút folytatásában, úgyhogy pétervárad óvárosa ebből az irányból is megközelíthető lesz sétálva.

A Szabadság téren nem szerveztek bulit, városszerte nappali zsúrokra várták a szórakozni vágyókat. Ezek a bulik esetenként már 10 órakor elkezdődtek, az a tény, hogy az újvidékiek az óév utolsó napján napközben mulattak, másnap, elsején bebizonyosodott: a korábbi évektől eltérően, amikor az élet általában csak a késő délutáni órákban indult be, tegnapelőtt már délelőtt ezrével sétáltak a belvárosban és a sétányon, látszólag kipihenten.

Mindenképp úgy fogalmazhatunk, hogy rendhagyó szilveszterezésben volt részünk, és még nincs vége: Újvidék az idén Európa kulturális fővárosa, az ezzel kapcsolatos rendezvényegyüttes január derekáig eltart majd.

Miloš Vučević polgármester január elsején ellátogatott a szülészetre, elbeszélgetett az orvosokkal és az ápolókkal,. Az első baba, Mila 27 perccel éjfél után jött a világra, az anyuka, Emilija Mitrović 300 ezer dinárt kap ajándékba. Mila 49 cm hosszú, a mérlegen 3220 gramot mutatott.

Az év első tíz órájában öt baba született a székvárosban, a január elsején szülő anyukákat 200 ezer dinárt ad ajándékba az önkormányzat. Azoknak a babáknak a szüleit, akik nem január elsején születnek, 50 ezer dinárral jutalmazza a város. Újvidéken tavaly nagyjából 7000 babab született, 300-zal több, mint az előző évben., Ekkora mutatókat még nem jegyeztek az újvidéki szülészeten.

A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban az idén nem szerveztek szilveszteri bulit az újvidéki magyarság számára, részben a járvány, részben az épület teljes körű felújítása miatt.

A tiszakálmánfalvi Katolikus Kör termeiben azonban méltő módon köszöntötték az új évet, ezt a bulit a helybeli Harmat együttes szervezte. Ez a terem 150 személy befogadására alkalmas, azonban – betratva a járványügyi előírásokat – mindössze 50-en voltak benn – olyan vendégek, akik felvették védőoltásaikat.

A tiszakálmánfalvi Katolikus Kör termeiben méltó módon köszöntötték az új évet (Fotó: Ótos András felvétele)

A tiszakálmánfalvi Katolikus Kör termeiben méltó módon köszöntötték az új évet (Fotó: Ótos András felvétele)