2024. április 19., péntek

Tehetségek bölcsője

Harmincegy éve töretlen sikernek örvend az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör

1991. január 25-én alakult meg Óbecsén a magyar kultúra helyi központja, gyermekek, fiatalok és idősek második otthona, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet kincsestára, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör. Az intézményben azóta is számos szakcsoport működik. Ricz Róbert, az egyesület elnöke elmondta, hogy a kultúrkör mindenkori vezetőségének elsődleges célja a fiatalok felkarolása, tömörítése, illetve a tehetségek felkutatása, képzése és nevelése.

– A legtehetségesebb tagjainknak mindig szabad kezet adtunk, ha akartak, akkor csoportot vezethettek vagy koreográfiát készíthettek, illetve egész esti darabot szerkeszthettek és adhattak elő. Mi mindenben segítettük és támogattuk őket, teret adtunk nekik. Igazi „tehetség-bölcső” az egyesület, hiszen sokan elismert és megbecsült tagjai a társadalmunknak. Kisebbségi létben nagyon fontos a nyelvünk, a kultúránk megtartása. Ez vezényel bennünket is, a mindenkori vezetőséget – mesélte Ricz Róbert.

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tavaly ünnepelte fennállásának harmincadik évfordulóját. 2021-ben is számos olyan rendezvényt megtartottak, amelyek már hagyományossá váltak: szavalóversenyeket, irodalmi és képzőművészeti pályázatokat szerveztek, festőnapot, kézműves foglalkozásokat tartottak, augusztusban megszervezték a Szent István-napi rendezvényt. A kultúrkör nagyterme adott otthont a Táncparádénak, a XVIII. Ricsaj Népművészeti Találkozónak és az Örökségünk elnevezésű népzenei találkozónak is, valamint a Karácsonyköszöntő műsor sem maradt el az év végén.

– Ami a szakcsoportok tavalyi munkáját illeti, csoportjaink fellépéseken vettek részt belföldön és Magyarországon, ahonnan díjakkal és elismerésekkel tértek haza. A Vajdasági Gyermek és Ifjúsági Szólótáncversenyen 4 díjat zsebeltek be a tagjaink, a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőről 9 díjat hoztunk el, a modern táncosok a Subotica Dance Open 2021 versenyről három aranyéremmel tértek haza, illetve Divčibaran is három érmet szereztek. Ezen felül felléptünk a Palicsi sokadalmon és a palicsi moderntánc-versenyen, a néptáncosaink a Kőketáncon és Gyöngyösbokrétán, a népdalcsoportjaink a Durindón mutatkoztak be, a modern táncosok Csongrádon, Bajmokon és Péterrévén is vendégszerepeltek, illetve a Szabadka Grand Prix 2021 elnevezésű versenyről tértek haza hat díjjal. A nyár folyamán megtartottuk a Közös kincseink elnevezésű néptánctábort, illetve a Szóval, rímmel, színházzal című színésztábort, a néptáncosaink felléptek Budapesten, Egerben, Mezőtúron, Jánoshalmán, Szegeden az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválon, illetve Horgoson, a Vajdasági kamara táncegyüttesek néptáncfesztiválján, ahonnan két első díjat hoztunk haza. A Botra férfikórus és a Dúdoló énekcsoport Vajdaságban több helyen lépett fel, de Mórahalomra is eljutottak. A Szelence énekegyüttes nagydíjat nyert a a XIII. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei felnőtt mezőnyének döntőjén, míg a gyermekcsoportok Topolyán a Kodály-kősziklánk az ősi magyar dal elnevezésű népzenei versenyen négy díjat szereztek. Ezen felül a Szivárvány festőcsoportunkat is ki kell emelnem, akik szinte egész Vajdaságot bejárták, alkottak, illetve kiállításokon vettek részt – mondta Ricz Róbert.

Hozzátette: a 2022-es évre is elkészültek a kultúrkör tervei, ismét számos színes, oktató és szórakoztató rendezvényre számíthatnak majd az óbecseiek.

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör támogatói a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, az óbecsei önkormányzat, a budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Csoóri Sándor Program és az EMMI Közoktatási Programjai, amely az ELTE-vel közösen bonyolítja le a támogatásait.