2024. április 20., szombat

Petőfire emlékeztek az új év első napján Marosvásárhelyen

Születésének 199. évfordulóján Petőfi Sándorra emlékeztek Marosvásárhelyen, a költő Kossuth- és Arany János utcák találkozásánál álló parkban levő szobránál. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Maros megyei szervezete 2000. decemberében állította fel a Hunyadi László marosvásárhelyi szobrászművész által alkotott szobrot, amely előtt 2002. január 1. óta minden évben a költőre emlékeznek, aki élete utolsó előtti éjszakáját Marosvásárhelyen töltötte. A megemlékezés tavaly a járvány miatt elmaradt, az idén azonban, ahogy Ábrám Zoltán, az EMKE alelnöke fogalmazott, hogy „a költő visszatért és a marosvásárhelyiek is visszatértek hozzá”, hogy a húsz évvel ezelőtt kezdődött hagyományt folytassák és tovább éltessék.

Ahogy Ábrám Zoltán is felhívta rá a figyelmet, a Magyar Országgyűlés Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából, valamint a méltó megemlékezések megszervezésének biztosítása céljából a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította. Az emlékév egyik célja, hogy a nemzettudat, a nemzeti összetartozás erősödjön, és azt szeretnék, ha az évforduló alkalmat adna arra is, hogy a magyar irodalmat és ezen keresztül a magyar kultúrát megmutathatnák a világnak. 

Az EMKE alelnöke a Székelyhonnak kifejtette, a világszabadság nagy költőjének alakja a marosvásárhelyi magyarság szívében is elevenen él, az emlékét az utókor kegyelettel őrzi.