2024. április 20., szombat

Nyomtatják a szavazócédulákat

Január 16-án többnyelvű szavazólapon válaszolhatunk IGEN-nel, vagy NEM-mel

A Hivatalos Közlöny közvállalat nyomdájában hétfőn 10 órakor megkezdték a szavazólapok nyomtatását a január 16-ára meghirdetett népszavazásra – közölte a Köztársasági Választási Bizottság. 6.510.233 szavazólapot nyomtatnak, ahány szavazópolgár van, emellett pótlapok is kikerülnek a nyomdából. A szavazásra jogosult polgároknak 0,5 százalékával több szavazólappal várják a referendum napját.

Szerbiában január 16-án népszavazást tartanak az alkotmány módosításáról, a köztársasági képviselőház döntése értelmében. A népszavazáson feltett kérdés ennek a döntésnek a megerősítésére vonatkozik: Támogatja-e a Szerbia Köztársaság Alkotmányának módosításáról szóló jogszabályt? (Da li ste za utvrđivanje akta o promeni ustava Republike Srbije?), amire az IGEN, vagy a NEM választ kell majd bekarikázni.

A Köztársasági Választási Bizottság korábbi döntése alapján a szavazólapok két- és háromnyelvű változatát az A5-ös formátumra nyomtatják, a négy- és ötnyelvű változatot pedig A4-es formátumú papírra – áll a bizottság közleményében.

A Köztársasági Választási Bizottság vasárnapi ülése után kiadott közleménye szerint az egységes választói névjegyzékben 6.510.233 olyan személy neve szerepel, akik szavazati joggal rendelkeznek. A szavazólapok nyomtatását háromtagú bizottság ellenőrzi, tegnap Vladimir Dimitrijević, a választási bizottság elnökének felügyeletével indult be a nyomdagép.

Vladimir Dimitrijević, a Köztársasági Választái Bizottság elnökének felügyeletével kezdődött meg a nyomtatás (Fotó: Beta)

Vladimir Dimitrijević, a Köztársasági Választái Bizottság elnökének felügyeletével kezdődött meg a nyomtatás (Fotó: Beta)