2024. április 19., péntek

Szerény, de sikeres esztendő

Évet értékelt Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere

Kevésbé látványos, de annál dolgosabb év áll Zenta község önkormányzata mögött, hiszen nagyon sok mindent sikerült előkészíteni ahhoz, hogy a következő években több projekt is megvalósulhasson.

Czegledi Rudolf polgármester évértékelőjében elmondta, hogy 2021-ben megtörtént az állami gyógyszertár magánosítása, amelynek köszönhetően Felsőhegyen és Tornyoson megoldódott a gyógyszerellátás problémája, míg januárban Keviben és Bogarason is igyekeznek megoldást találni erre. Emellett a gyógyszertár minden adósságát, amelyet az évek során felhalmozott, sikerült kiegyenlíteni.

Júniusban visszamenőleg kifizették azoknak a személyeknek az utazási költségeit, akik az önkormányzati intézmények valamelyikében dolgoznak, aláírták az egyezményt, és nem pereskedtek. A következő részletet várhatóan 2022 júniusában utalják majd.

Az oktatás területén megtörtént a Petőfi Sándor Általános Iskola nyílászáróinak és a Thurzó Lajos Általános Iskola gázkazánjának a cseréje, míg a tornyosi Tömörkény István Általános Iskolában és a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolában felújították a vizesblokkokat, emellett az utóbbi esetében folyamatban van a tornaterem fűtésének kiépítése is. Az oktatás területén fontos pont még az is, hogy elkészült a városban lévő Stevan Sremac Általános Iskola teljes felújítására a tervdokumentáció.

A vallási szférában több munkálatot is megvalósítottak, vagy jelenleg is zajlik. A tavasszal megkezdődött a kis zsinagóga tatarozása, valamint a Jézus Szíve-templom felújításának második fázisa. A tornyosi Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplom tornya is megszépült ebben az évben. Az egyik legkiemelkedőbb esemény ezen a területen a bogarasi templom átadása volt, így a helyieknek végre teljesült a negyed évszázados álmuk.

Czegledi Rudolf

Czegledi Rudolf

Az idén, tartományi támogatások hiányában, a tervezett közel 1200 méter helyett csak mintegy 900 méternyi dűlőutat sikerült rendbe tenni helyi közösségenként, ezt azonban a következő évben is folytatják. Ezenfelül az oromparti kétsávos betonutat is rendbe hozták, már csak egy kis rész maradt hátra.

Újra 5 millió dináros keret állt rendelkezésre a növénytermesztők, állattenyésztők, őstermelők és méhészek támogatására. Emellett a civil szervezeteket is segítették. Czegledi kiemelte, hogy a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezetének sikerült egy új járművet biztosítani, amellyel a szervezet gondozottjai és kísérői tudnak könnyebben eljutni egyik helyről a másikra.

A közlekedésbiztonság szempontjából fontos lépés volt a Batthyány Lajos utca és a Dózsa György utca kereszteződésében felállított jelzőlámpa, amely megkönnyíti egyebek mellett az arra közlekedő általános iskolások átkelését az úton.

A városon belül folytatódott a csatornahálózat kiépítése, emellett a Mikszáth Kálmán utca egyik felének, valamint a Dózsa György utca teljes kiaszfaltozása. Az autóbusz-állomás és a Mašinoremont helyén folyó munkálatok miatt a vasútállomáshoz helyezték át az autóbusz-állomást. Itt ideiglenesen egy autóbusz-megállónál várakozhatnak az utasok, de a közeljövőben egy várakozóhelyiséget is kialakítanak a vasútállomás egyik termében.

A gazdasági fejlesztésekkel kapcsolatban kiemelte, hogy egy új cég is megnyitotta kapuit Zentán, aminek köszönhetően közel 60 munkahelyet tudtak teremteni a helyi és a környékbeli embereknek, sőt a cég vezetői a jövőben szeretnék bővíteni a kapacitásukat. Emellett az energiahatékonysági pályázat is sikeresen zárult, 69 pályázóval kötötték meg a szerződéseket. Ezt a programot a jövőben is szeretnék folytatni.

A következő évre vonatkozólag két, kevésbé szokványos tervet emelt ki Czegledi: az egyik a Stevan Sremac Szerb Kultúrközpont udvarában egy magánház megvásárlása, a másik pedig a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium udvarában lévő félkész épület helyzetének rendezése és befejezése. Mindemellett megemlítette a strandok rendezését, ennek kapcsán pedig elmondta, hogy a medence felújítására 3 millió dinárt különítettek el, valamint egy gyermekmedence tervdokumentációját is elkészítik. A játszóterek fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetnek a következő évben. A helyi közösségek 2-2 millió dinárt kapnak fejlesztésekre, és jövőre a csatornahálózat teljes kiépítését is kitűzték, amelyre 15 millió dinárt fordítanak.