2024. április 23., kedd

Újvidék ma átveszi Európa Kulturális Fővárosának tisztségét

Újvidéken ma nagyszabású programsorozat veszi kezdetét, a mai újévvárás ugyanis egyben az a pillanat, amikor a vajdasági székváros átveszi Európa Kulturális Fővárosának tisztségét.

Különleges pezsgés-zsongás lengi be ezért a várost már reggel óta, a szokatlanul magas hőmérsékletnek köszönhetően pedig a vendéglátósok a kerthelyiségeiket, teraszaikat is az érdeklődők rendelkezésére bocsátják. Érdeklődő pedig van bőven – írja a 021.rs hírportál.

A ma esti, teljesen ingyenes rendezvény a tudomány és művészet összhangjának jegyében zajlik majd, és mintegy 400 művész közreműködik a közönség lenyűgözését célzó ünnepségen.

Olyan szerb nagyságok előtt tisztelegnek a szervezők, akik mind a tudomány, mind a művészet terén öregbítették az ország hírnevét. Az óévbúcsúztató ünnepséget Nikola Tesla munkássága ihlette, a péterváradi hídnál Tesla, a feltaláló címmel a Szerb Nemzeti Színház előadásának egy részletét tekintheti meg a közönség pontosan 20.22-kor. A projekt bekapcsolja a nézőket is, egy felvonulás keretében szimbolikusan egyesül majd a Duna két partja. A következő állomás a péterváradi vár előtt lesz, ahol a Tesla fénygalériát tekinthetik meg.

Fényben úszik majd a vár alatti tér, ahol különböző látványos fény-installációk kíséretében szórakozhat majd a közönség számos hazai és európai zenész fellépésén.

A 021.rs által készített képsorok jól érzékeltetik az egyre fokozódó ünnepi hangulatot.