2024. április 16., kedd

Fény a sötétségben

Ognjen Cvjetićanin, a városi tanács sport- és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja meglátogatta a cseneji Élők földje függőbetegeket gyógyító közösséget, amely a szerb pravoszláv egyház keretében működik, és a kábítószer-élvezőkön próbál segíteni.

Ebből az alkalomból megtartották a Fény a sötétségben elnevezésű projekt zárórendezvényét, amelyet az újvidéki önkormányzat támogatásának köszönhetően valósítottak meg.

– Önkormányzatunk a Helyi Ifjúsági Akciótervének keretében több projektet is megvalósít az ifjúság felzárkóztatása céljából. A Fény a sötétségben projektet immár hatodik alkalommal valósítják meg az Élők földje közösségben, ahol a védencek különféle edukációs programokban vesznek részt. Boldog vagyok, hogy láthatom, hogyan valósul meg egy ilyen projekt, és hogy milyen hatással van a programban részt vevő fiatalokra. Remélem, sikerül meggyőznünk őket arról, hogy ezután is vegyenek részt hasonló elképzelésekben, önkormányzatunk támogatni fogja őket – magyarázta Cvjetićanin.

A rendezvény keretében bemutattak egy dokumentumfilmet, amelyet a projekt részeként forgattak, és az elvonóprogram mindennapjait mutatja be. Srđan Miljković, az Élők földje munkatársa és a film rendezője köszönetet mondott az újvidéki önkormányzatnak, hiszen az 2015. óta támogatja az elvonóprogram műhelymunkáit, rendezvényeit.

– Az idén alkalmazkodtunk a járványügyi helyzethez, ezért egy dokumentumfilmet készítettünk a Fény a sötétségben projekt megvalósításának mindennapjairól, amelyben látható, milyen eredményeket értek el a védencek a rehabilitáció során, és hogyan sikerült a szocializáció – mondta Miljković.

A rehabilitáció során alkalmazott Art Terápia egy újszerű gyógyítási metódus, és az a lényege, hogy a műhelymunkákon készített termékek pozitív élményt keltsenek a védencekben. Ez jó hatással van a felnőtté válás folyamatában, és hozzásegít a kétirányú kommunikációhoz, valamint a nyelvi kifejezőképesség fejlődéséhez.