2024. április 24., szerda

Civil szervezetből intézménybe

A telepi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ udvarrészében az idén felépült az új, kis épület, amely most, amikor a Központ nagyobbik részében javában tartanak a felújítás munkálatai, különösen jelentős a programok lebonyolításának szempontjából.

Ladisity Melinda, a Petőfi Sándor MMK elnök asszonya elmondta, hogy mivel a Központ főépületén ősszel teljes körű, átfogó tatarozási/újjáépítési munkálatok kezdődtek, azóta mindegyik találkozót az új, kisebb épületrészben szervezték/szervezik meg.

– Itt működtek a szakcsoportok, a melléképület ad most helyet a Ringatónak, a Szombati Játszóháznak, a képzőművészeti szakcsoportnak, a Mimóza kézimunkacsoportnak, a kis festőknek és a Darányitelepi Társalgónak is. Itt tartottunk könyvbemutatót is, a felsoroltak mindegyike kisebb összejövetelt fed, mivel hogy a termek most kisebbek. A főépület újjáépítésén kívül nagyon fontos megemlíteni azt, hogy az idén megkezdődött a Központ intézményesítése. A pénzügyminisztérium elfogadta a beadványunkat, ez a folyamat harmadik szakasza. A városi képviselő-testület elfogadta a statútumot, így a testület következő ülésén már napirenden lesz a 2022-es munkaprogramunk és a pénzügyi tervünk is. Ez a transzformáció nagyon fontos a Petőfi életében, mivel mostanáig a Központ civil szervezetként működött, mindig attól függött a sikerünk, hogy a benyújtott pályázataink mennyire eredményesek. A Petőfi teljes költségvetése ezentúl a városi költségvetés részét képezi majd, az önkormányzat finanszírozza majd működésünket, és ez biztos jövőt jelent – hallottuk.

A Petőfi épületén végzett munkálatokat az önkormányzat finanszírozza

A Petőfi épületén végzett munkálatokat az önkormányzat finanszírozza

A Központ elnök asszonya szerint a felújítási munkálatok a tervezettnél jobb ütemben haladnak, remélik, hogy jövőre, a nyári Gyermektábort már itt fogják megszervezni. – Szeretnénk aktívan bekapcsolódni az Újvidék Európa Kulturális főváros elképzelés megvalósításába. Jövőre mi leszünk a házigazdái a Vajdasági Kézimunka-kiállításnak, számos, nagyobb programot tervezünk – jelentette be az elnök asszony. – Az egyik szemünk sír, a másik nevet. A programokat a járványhelyzet és a munkálatok miatt korlátoznunk kellett, a Szent István-napi rendezvény után csak kisebb létszámú összejöveteleknek adhattunk otthont. Ugyanakkor boldogok vagyunk amiatt, hogy hamarosan nagyon szép, impozáns épületben tevékenykedhetünk majd jövőre, a mostaniaknál még tartalmasabb programok keretében. Sok elképzelésünk meghiúsult, gyakran közönség nélküli, online programokat szerveztünk. A 2021. év kissé csonka év volt – értékelt Ladisity Melinda.