2024. április 18., csütörtök

Mosolygós hóember – levendula sütőtökben

Szívből alkotott munkáikkal mutatkoztak be a Milan Petrović iskola fiatal művészei a nemzetközi színházfesztivál kísérőrendezvényén

Folytatódik az Újvidéki Színház és a Milan Petrović iskola sokéves gyümölcsöző együttműködése. A Synergyn, a Nyelvi Kisebbségi Színházak 4. Nemzetközi Fesztiválján az Újvidéki Színházban a nézők hét nap alatt hét színházi előadást láthattak. A nemzetközi művelődési rendezvényt a színházi produkciók és a zenei program mellett a székvárosi Milan Petrović Általános Iskola és Középiskola diákjainak alkotásaiból álló tárlat is kísérte, amelyet a fesztivál szlogenje – Valóság vagy délibáb – ihletett.
Ennek az iskolának a diákjaiért a fesztivál ideje alatt a közönség belépőjegyár helyett önkéntes hozzájárulást adott. A záróest után összeszámlálták az adományokat, 46.500 dinár gyűlt össze a számukra, illetve az alkotói munkához szükséges eszközök beszerzésére.

Atila Kolompar, Snežana Jeremić, Violeta Strahinjević, Ljubica Čavić, Vir Dioši, Mihailo Petrović és Jelena Damnjanović

Atila Kolompar, Snežana Jeremić, Violeta Strahinjević, Ljubica Čavić, Vir Dioši, Mihailo Petrović és Jelena Damnjanović

Az említett iskola diákjai képviseletében Atila Kolompar és Snežana Jeremić kirakodóvásáron mutatták be és kínálták a művészi tehetséggel megáldott, ügyes diákok kézműves portékáit, egyedi tárgyaikat Slavica Cvetković felügyelete alatt.

– A Köztársaság téri befogadóintézményben dolgozom munkaterapeutaként, az elkészült tárgyak értékesítésével vagyok megbízva. Mindent a gyerekek készítenek a tanárokkal és az oktatókkal, és különféle rendezvényeken kínáljuk alkotásainkat – mondta Slavica Cvetković.

– Én szabom-varrom a táskákat, Atila kollégám pedig szívesen hímez – magyarázta Snežana Jeremić, miközben rakosgatta, rendezgette a portékát: egyedi kerámiatárgy, művészi kerámiafestmény és újévi tál, továbbá díszek, kötött kesztyű, hajgumi, védőmasni, dekoratív hóember, origami technikával hajtogatott munkák, szárított levendula sütőtökben és sárgarépában, tarisznyák, szatyrok... kerültek az asztalra.

Meghitt ünnepi ajándékok

Meghitt ünnepi ajándékok

Atila, aki szerb nyelven kommunikált velem, büszkén és mosolyogva mutogatta a vidám hóemberfigurákat...

– Egy társadalmi kisebbséghez tartozó művészek kivételes műalkotásait láthatjuk a színházunk belépőjében – fogalmazott Venczel Valentin igazgató a nyelvi kisebbségi színházak és a tárlat ünnepélyes megnyitóján. – E műalkotások alkotói egyrészt kisebbséghez tartoznak, másrészt e kisebbség képviselőiként nagyon is joguk van a művészi kifejezéshez tehetségük, az általuk hordozott titkok alapján – fogalmazott Venczel Valentin.

Violeta Strahinjević iskolaigazgatónő köszöntötte a fesztivál vendégeit és a Milan Petrović iskola kedves barátait. 

Valóság vagy délibáb témában mutatják be alkotásaikat diákjaink, fiatal művészeink, fogyatékkal élők – mondta az igazgatónő. Örömét fejezte ki, hogy sokéves kiváló együttműködésük az Újvidéki Színházzal, a fogyatékkal élő gyermekek és a fogyatékkal élők támogatása a jelen körülmények közepette is folytatódik.

Jelena Damnjanović munkája

Jelena Damnjanović munkája

– Arra törekszünk, hogy megtartsuk és megőrizzük csapatunkat. A művészet olyan terület, amelyben mindannyian kifejezhetjük magunkat, különösen a fogyatékkal élőknek jelent sokat, ha kifejezni tudják arcukat, érzelmeiket és kapcsolataikat.

Fontos, hogy támogassuk őket, mert így bátorítjuk, inspiráljuk, motiváljuk őket, hogy továbbra is velünk alkossanak és valahol velünk éljenek, nem pedig mellettünk. Ebben a témában fiatal művészeink erre a feladatra válaszoltak az iskolában évek óta működő képzőművészeti műhelyünkön belül. Egy tucat munkájukkal fejezte ki véleményét a témáról: Ljubica Čavić, Vir Dioši, Mihailo Petrović és Jelena Damnjanović, valamint Danilo Mladenović, Tibor Bakoš és Darie Lajter, ők azonban nem voltak jelen a megnyitón. Nataša Murge Savić és Nela Milutinović, a képzőművészeti műhelymunkát vezető tanárok irányításával készültek az ötletes alkotások.

Jelena Damnjanović és Mihailo Petrović alkotását elemzi két látogató

Jelena Damnjanović és Mihailo Petrović alkotását elemzi két látogató

A kirakodóvásár készítményei elkeltek. A kedves olvasó azonban ezúttal ezen az oldalon megtekintheti a tárlat munkáit, sőt eljátszhat az ötlettel, hogy melyik festménnyel díszítené örömmel a szobáját...