2024. április 23., kedd

Nagyberuházások és újraindulás

Év végi összegzés Sándor Istvánnal, Kishegyes község alpolgármesterével

Az előző év gazdasági-társadalmi megpróbáltatásai után szerencsére 2021 már több mindenre adott lehetőséget, így Kishegyes községben is. Sándor István alpolgármester lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy Kishegyes község önkormányzata anyagilag kiegyensúlyozottabb és eredményesebb évet zárhat.

– Az embereket leginkább a nagyberuházások foglalkoztatják, amelyek hosszú távon a község fejlődését szolgálják. Erre 2020-ban megközelítőleg 430 millió dinár lett fordítva, míg a mögöttünk hagyott évben 540 millió dinár ráfordításról beszélünk. Ez azt jelenti, hogy nagyobb értékben folytak fejlesztések és építkezések, de a nagyberuházásokra fordított pénzek 90-95 százaléka céleszköz. Köztudott, hogy a község önerőből alig pár millió dináros fejlesztést tudna megvalósítani. Ezért köszönettel tartozunk a magyar állam által finanszírozott projektumokért, illetve a tartományi és köztársasági szintről érkező anyagi forrásokért. Kishegyes község jelen pillanatban is egy nagy építési terep, annak minden előnyével és hátrányával. A szennyvízhálózat fővezetékének az építése jelenleg is több útszakaszt tesz átjárhatatlanná – számolt be az alpolgármester.

Sándor István alpolgármester boldog és sikeres új esztendőt kívánt Kishegyes község minden polgárának

Sándor István alpolgármester boldog és sikeres új esztendőt kívánt Kishegyes község minden polgárának

– Kishegyesen befejeződött a B1-es kút felszerelése, és hamarosan működésbe helyezik, a B3-as kutat már be is üzemelték. A kishegyesi általános iskolában tartományi támogatással 27 új műanyag ablakot szereltek be, valamint az önkormányzat forrásaiból helyrehozták az ősz folyamán meghibásodott fűtési rendszert. Az iskola galériájának a tetőszerkezetét is felújították, a kishegyesi központi óvodában pedig két gázkazánt szereltek fel. Átadták a műfüves labdarúgópályát Kishegyesen, valamint az év végén kapott egy új erőgépet a Komunál Közvállalat. Ezt az önkormányzat vásárolta meg azért, hogy gyorsabbá és hatékonyabbá tegye a munkavégzést – hallhattuk, mint ahogy azt is, hogy Bácsfeketehegyen tartományi támogatásból sárrázókat építettek ki.

– Tartományi forrásból új mentőautót kapott az egészségház, valamint két nagy projektum megvalósítása is folyamatban van. Az egyik a szennyvízhálózat fővezetékének kiépítése, ami 70 százalékban már elkészült. A munkálatokat bizonyos körülmények nehezítik, ezért csak a jövő évben kerül a végére pont. Ezt követően kezdődhet meg az utcák rácsatlakoztatása a hálózatra. A másik nagyberuházás a kishegyesi szövetkezeti otthon és színház, valamint az azt körülölelő tér felújítása. Ez a projektum jó ütemben halad, és várhatóan szeptemberben fejeződik be – fogalmazott Sándor István, majd hozzáfűzte, hogy a Potok víztározó tó építése is igen előrehaladott állapotban van. A Kúla–Kishegyes csatorna mentén pedig szeretnék az öntözési lehetőségeket bővíteni. Ugyancsak Bácsfeketehegyen az idén kezdődött és jövőre zárul a BACROUTE – Bácska ízei elnevezésű határon átívelő IPA-projektum. A beruházások mellett az önkormányzat továbbra is igyekszik támogatni a civil szervezeteket.

– Sikerült megtartanunk azokat a támogatási formákat, amelyek a családokat, a gyerekeket, a tanulókat, a civil szervezeteket és egyesületeket érintik. 2020-ban a Covid-helyzet miatt ezek az eszközök meg lettek csonkítva, de idén már ismét lehetett rendezvényeket és közösségi életet szervezni. Ezt teljes egészében pénzelte az önkormányzat, valamint a mezőgazdasági alapra fordított összeget is növelni tudtuk. Ezúton is szeretném megköszönni mindazoknak a civil szervezeteknek és magánszemélyeknek, akik az év folyamán a gyerekekre gondolva rendezvényeket, programokat szerveztek. Sok olyan önkéntes is tevékenykedett, akik a környezetünk szebbé tételén fáradoztak, köszönöm az ő munkájukat is. Azoknak is hálásak vagyunk, akiknek köszönhetően az adventi időszakban gazdag program várta az érdeklődőket – fogalmazott az alpolgármester, aki reményét fejezte ki, hogy jövőre is az összefogás és tenni akarás jellemzi majd a közösséget.