2024. március 29., péntek
EGY EZOTÉRIKUS TANÁCSADÓ NAPLÓJÁBÓL

A karma és a dharma törvényei

A rovatban részleteket találhatnak azokból a beszélgetésekből, amelyeket az eltelt 20 évben jegyeztem fel. Minden történet valódi, csak a neveket változtattam meg, a klienseim iránti diszkréció miatt. Bizonyára mindenki talál valami hasznosat a maga számára.

– Üdvözletem! Hiszem azt, amire ön tanít, legyen szíves megmagyarázni, mi a karma, mi a dharma és valóban, tényleg, igazán a lelkünk mindig újjászületik-e egy új testben? Tehát, tényleg nincs vége mindennek a halállal?

– Igen, a lelkünk mindig újjászületik, csak a test hal meg. A tudat megmarad, kitisztul, s emlékszünk majd, hogy mi okkal születtünk ebbe az életbe, mit teljesítettünk karmánkból, fejlődött-e a lelkünk. Bizonyos idő után a lélek új testben születik ismét a Földre, hogy fejlessze lelkét a karmájának megfelelő módon. Tehát, van élet a halálon túl is. Sokszor hallani a karma szót, de hogy mit is jelent pontosan, azt sokan nem tudják. Most beavatom önt a karma törvényeibe! A karma szó szanszkrit nyelven cselekedetet jelent. Nagyjából azt jelenti, minden tettünk következményekkel jár. A karma a szeretet állapotába kell, hogy vezesse az egész világot. A növekedés törvénye arra utal, semmi sem véges – mindennek van még hová fejlődnie, így nekünk és a személyiségünknek is. A karma úgy látja, a legsötétebb mélypontok hozzák el a legfényesebb világosságot is. Minden hibában, szenvedésben ott van a lehetőség a sikerre is. A rossz dolgok addig kísérik az életünket, amíg nem tanultuk meg a leckét – ez a karma tanítása. Ez lehet pár hónap, pár év, de akár pár élet is, legtöbbször tőlünk függ. A karmát nem érdekled te vagy én. A karmát az egész világmindenség érdekli. Tehát, mindazt amit tettünk a múlt életeinkben, annak következménye a karmánk ebben az életünkben. Ha öltünk, ölve leszünk, ha sikkasztottunk, tőlünk lopnak, ha hajléktalanná tettünk másokat, most mi válunk azzá, ha csaltunk, most bennünket csalnak, ha segítettünk másokat, most minket segítenek. Átélhetjük ezt, mint büntetést, de átélhetjük ezt tanulásként is, felelősségvállalás és kihívásként is.

– Értem. És mi a dharma?

– A dharma a mostani életünk cselekedetei, az, hogy mit csinálunk, mit gondolunk és hogyan reagálunk, hogyan viszonyulunk a dolgokhoz. Ezzel alakítjuk a jövőbeli karmánkat. Amit most a dharma érdekében elkövetünk, a későbbiekben ez lesz a karmánk, vagyis a dharmával hozzuk meg a karmát. Van néhány törvénye a dharmának, s ezeknek 42 napos gyakorlása jó dolgokat hoznak, könnyítik a karmát: az első törvény a tiszta energia törvénye – az első héten jót tesz a meditáció, jó a természetben tartózkodni, többet hallgatni és nem ítélkezni, vagyis nem reagálni egy hétig sem a szép, sem a csúnya dolgokra, eseményekre, látványra, hanem közömbösnek kell lenni, történjen bármi is. A második törvény a karmai tudat, egy hétig ajándékozni kell másokat, ajándékokat fogadni el, tudatában kell lenni a mostani pillanatnak és olyan döntéseket kell hozni, melyek mindenki javára megfelelőek. A harmadik törvény a legkisebb ellenállás törvénye, ezen a héten el kell fogadni a dolgokat, ekkor nem kell védeni magunkat, nem kell kifogásokat keresni, nyíltnak kell lenni az új lehetőségekre. A negyedik törvény az akarat és a kívánság törvénye, ezen a héten fel kell írni minden kívánságunkat, elfogadni a jelen helyzetet, s átengedni Isten kezébe a jövőt, átadni az ő kezébe a kívánságainkat. Az ötödik törvény a kötődetlenség törvénye, ami azt jelenti, hogy ezen a héten nem szabad kötődni semmihez sem, nem szabad kényszer alatt döntést hozni, nem szabad energikusan ragaszkodni a merev rendszerekhez, el kell fogadni a bizonytalanságot is, és tudatosan gondolatban örömmel bele kell menni a végtelen lehetőségek szférájába. Az utolsó törvény maga a dharma törvénye, tehát az utolsó, a hatodik héten legyünk nagyon tudatában annak, hogy maga Isten lakozik bennünk, s egy listát kell csinálni, ahol felsoroljuk az összes talentumunkat, tudásunkat, képességünket. Arra kell összpontosítsunk, hogy kinek, hol és hogyan tudnánk segíteni. Ezt minden évben tegyük meg, s kövessük a horoszkópunkban mutatkozó holdcsomópont üzenetét is, legyünk mindig tudatában annak, hogy a legkisebb cselekedetünkkel is kihatunk úgy a saját mostani életünkre is, úgy az elkövetkező életeinkre is, de a mostani és az akkori szeretteink életére is.

– Tehetünk-e valamit, hogy könnyítsük a karmánkat? S honnan tudjuk, hogy nehéz karmánk van-e?

– Persze, hogy tehetünk sok mindent, ilyenek a karmaoldási technikák, meditációk, rítusok, atlantiszi angyalpecsétek, bolygó yantrák használata. Ezekkel könnyíthetünk sorsunkon, karmánkon. Hogy milyen nehéz a karmánk, azt onnan tudjuk, hogy boldogulunk-e az életben, vagy sem. Ha nem, akkor tisztítani kell az energiákat, s minden könnyebb lesz. Ám oda kell figyeljünk a visszajövő problémákra, mert azok karmikusak. Ameddig nem tanuljuk meg a leckét, addig a sors újra és újra azt a feladatot, azt a nehézséget adja nekünk, mindig komolyabb, súlyosabb formában. Tehát, ha valami baj ér bennünket, akkor mindig tegyük fel magunknak azt a kérdést, vajon mire is jó ez a baj, az a negatív esemény? Mire akar megtanítani, származhat-e belőle valami jó? Ha felismerjük az üzenetet, és cselekszünk is annak érdekében, akkor hamarosan enyhülni fog a probléma. Ha nem tudja értelmezni, akkor kérje tőlem a meditációkat, oldásokat, tisztításokat, s az majd segít. Természetesen a horoszkópból a holdcsomópont utasításokat ad az egész életre, hogy mi a fő feladata, a Szaturnuszt is figyelembe kell venni, meg a horoszkóp 12. házát. Ezenkívül azt is, hogy minden évben a holdcsomópontok melyik bolygót aktiválják.

– Kérném ezeket az információkat a horoszkópomból, s a meditációkat és oldásokat, s újévtől elkezdem a 6 hetes dharma-gyakorlatot.