2024. április 20., szombat

Szapora lencse

A savanyított káposzta minden évben belekerült a szilveszteri menübe, szármaként, korhelylevesként, székelykáposztaként, Jófajta zsíros húsokkal egybe főzve paprikásként. Az évek múlásával már túl nehéznek bizonyultak ezek az ételek, ráadásul maga a szilveszter is az eszem-iszomról szólt, kitaláltam, hogy újév napját egy könnyű levessel kezdjük.

Nem kellett hozzá nagyobb fantázia, hiszen köztudott, hogy az újesztendőt lencsével és sült malaccal illik fogadni, hogy utána szerencsében és gazdagságban töltsük a következő szilveszterig a napokat. Volt egy kis kétségem, hogy a húsvét is bele van keverve a lencsedologba, de utánanéztem, a babonák könyve szerint, ha nagypénteken lencsét fogyasztunk, ugyanarra az eredményre jutunk, mintha az év első napján tesszük ugyanezt. Vagyis nem kell vele várni húsvétig.

A leves elkészítését magamra vállaltam, gondolván, hogy felnőttem a feladathoz, meg a nejemnek lesz elég dolga a főételek, a saláták, a sütemények előkészítésével, ne szakadjon minden a nyakába az óév utolsó, meg az új év első napján. Sok receptet olvastam már a lencse elkészítéséről, mindegyikben az állt, hogy a lapos, pénzérméhez hasonló termést főzés előtt egy-két órával, vagy akár egy egész nappal előbb be kell áztatni hideg vízbe. Ez a mozzanat bizonyára időszámításunk negyedig századában kerülhetett be a receptkönyvekbe, akkor ugyanis Szent Hilárión három éven át csak hideg vízbe áztatott lencsén élt. Tapasztalatom szerint a lencsének nincsen szüksége áztatásra, egyedül azért érdemes vízbe tenni, hogy a zsizsikes szemek feljöjjenek a víz felszínére. Mivel nincs vele nagy vacakolás, a főzésre újév napján kerítettem sort. Saját receptem szerint a levest jó fél evőkanál mustárral és egy tömlő ömlesztett sajttal, némi tejföllel megerősítettem.

Disznó orrával jó a lencse – így tartja a közmondás, de nálunk nem hogy disznó orra, de még sült malac se akadt, így kibontottam egy csomag fagyasztott virslit és belekarikáztam a levesbe. Adott is némi füstölt ízt a főztömnek. Mindannyian ízletesnek találtuk, úgy éreztük magunkat, mint a barát, akiben vérré vált a lencse.

Csakhogy vele szemben a mi gyomrunkban nem vérré vált a sokat emlegetett lencse, hanem elszaporodott. Így az új év első napját azzal töltöttük, hogy egymást váltottuk lakásunk legkisebb helyiségében.

Illusztráció (Pexels)

Illusztráció (Pexels)