2024. április 24., szerda

Visszatértek a rendezvények

Topolyán ismét megszervezték a jelentősebb eseményeket – Újkenyér-ünnep, parasztolimpia, Szármafesztivál – Rendezvények tekintetében sikeres év volt az idei

Egy év kihagyás után idén újra megszervezhették Topolya leglátogatottabb rendezvényeit. Igaz, a koronavírus-járvány továbbra is bizonyos mértékben hatással volt a mindennapjainkra, mégis valamivel könnyebben vettük az akadályt. 2020-ban Topolyán is elmaradtak a legjelentősebb rendezvények, 2021-ben már újra megszervezhették őket. Slingár Irén, a Topolyai Termelők Egyesületének elnöke összegezte azokat, melyeknek szervezéséből kivették a részüket.

Szármafesztivál

Szármafesztivál

– Augusztusban került sor az újkenyér-ünnepre és a 10. Vajdasági Parasztolimpiára. A Sarlós Boldogasszony-templomban megszentelték az új búzából sült kenyeret, majd a nap a jubileumi parasztolimpiával folytatódott, melyen az előző kilenc év bajnokai, legügyesebb parasztjai mérhették össze erejüket – mondta az egyesület elnöke, majd hozzátette, hogy a vásártér megtelt nézelődőkkel és szurkolókkal, illetve olyan csapatok is voltak, amelyek a főzőversenyen vettek részt. A Topolyai Gazdakörrel és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségével közösen szervezték a rendezvényt.

Szeptemberben újra teljes lehetett a Topolyai Napok rendezvénysorozat is, melynek keretében sor kerülhetett az Expo – Topolya mezőgazdasági és gazdasági vásárra is – fejezte ki elégedettségét Slingár. A topolyai piactéren és a nagy csarnokban több mint 250 hazai és külföldi kiállító mutatkozott be, ez alkalommal különlegesség volt, hogy itt tartották meg a Kárpát-medencei Szürkemarha-napokat, illetve idén előtérbe kerültek a bioételek és -termékek – emelte ki az elnök. Az idei Expo szervezői Topolya község önkormányzata, a Topolyai Termelők Egyesülete, a Művelődési Ház, a Vállalkozók Általános Egyesülete, az idegenforgalmi szervezet, a gazdakör, a topolyai helyi közösség, a Komgrad Közvállalat, valamint a V-Land Kft. voltak.

Szármafesztivál

Szármafesztivál

Novemberben immár nyolcadik alkalommal találkozhattak a szárma kedvelői a vásártéren. A szervezők a nevező csapatok számának korlátozásával igyekeztek szabályozni a résztvevők számát, sőt még oltópontot is nyitottak a helyszínen. Jótékonysági akciót is szerveztek, az élő zene sem maradt el, emellett kirakodóvásár, kézműves termékek, gyermekprogramok, táncos előadás és borrendavatási szertartás színesítette a programot – foglalta össze Slingár a legfontosabb momentumokat arról a napról. A 8. Szármafesztivál szervezői a Topolyai Termelők Egyesülete, az Origo Egyesület, a Művelődési Ház és a topolyai helyi közösség voltak.

Slingár Irén végül elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy – bár némileg módosított a szokásos menetrenden és a szervezők feladatain a járvány – mégis megtarthatták hagyományos rendezvényeiket. Köszönetet mondott a társszervezőknek és minden támogatónak, hogy segítették a rendezvények megvalósítását, külön kiemelte, hogy mindhárom rendezvény főtámogatója Topolya község önkormányzata és a topolyai helyi közösség volt, illetve az Expo és a parasztolimpia létrejöttéhez nagyban hozzájárult a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatása is.