2024. március 28., csütörtök

A kutyaólban reszketve?

A szakemberek javaslata szerint engedjük be a házba házi kedvenceinket Szilveszter éjszakára

Néhány másodpercnyi élvezet. Sokaknak még napjainkban is megéri Szilveszterkor ennyiért petárdázni és tűzijátékozni, az állatvédő egyesületek és az állatorvosok azonban minden évben arra intik a polgárokat, hagyjanak fel ezzel a szokással, hisz a pirotechnikai eszközök számos veszélyt rejtenek. Az emberek számára is kockázatos, a házi kedvencekre pedig különösen rossz hatással van az őket váratlanul érő durranás.

Jasmina Šarčević, a szabadkai Viva állatorvosi rendelő állatorvosa nyilatkozott lapunknak a témában. Mint mondta, sok ijedős kutya és macska ezekben a napokban keres menekülőutat és szökik el otthonról.

– Újév közeledtével többen használnak különböző pirotechnikai eszközöket, amire bizonyos állatok nem tudnak hogyan reagálni, szeretnének minél távolabb kerülni a váratlan, számukra ismeretlen eredetű zajoktól és menekülőre fogják. Emiatt ilyenkor arra kérjük a gazdikat, hogy zárják be jól kutyáikat és macskáikat, és próbálják őket valahogy megnyugtatni. Az év ezen szakaszában tűnik el a legtöbb gazdás állat és válik kóborrá, majd azután vemhessé. A közérdeket is az szolgálja, ha kevesebb a kóbor állat, ezzel a cselekedetünkkel pedig megakadályozhatjuk a nemkívánatos túlszaporodást – mondta a szakember.

Hozzátette, a bezárt házi kedvencek is veszélyben lehetnek, könnyen kaphatnak szívrohamot a szorongástól. A zajongáshoz időben hozzászoktathatjuk kedvencünket.

– Javasoljuk, hogy az ünnepek előtt néhány héttel hangosabban éljünk együtt a kedvencünkkel. Kapcsoljuk erősebbre a hangerőt a rádión, a tévén, ha egyedül maradnak, akkor is hagyjuk bekapcsolva ezeket az eszközöket, így könnyebben megszokhatják a zajokat. Szilveszter éjszakáján, amikor beengedjük őket a házba, akkor próbáljuk minél jobban csökkenteni a kintről érkező hangokat: csukjuk be az ablakokat, ajtókat, húzzuk be a függönyt, engedjük le a redőnyöket. Bent felhangosíthatjuk a zenét és a televíziót. Ki kell nekik alakítani egy benti kis sarkot, ami biztonságot nyújthat a számukra, tegyük oda a kedvenc játékát, néhány finom falatot és olyan rágókát, amivel több időt eltölthet – javasolja az állatorvos.

A gazdik gyakran adnak öncélúan nyugtatót az ijedt állatnak, ez azonban veszélyes is lehet, vallja Jasmina Šarčević.

– A legjobb döntés, ha a gazdi felkeres egy állatorvosi rendelőt és a megfelelő mennyiségű és fajtájú orvosságot szakemberrel íratja ki, ugyanis már jó ideje létezik a piacon az állatoknak kifejlesztett nyugtató, amiket állatkereskedésekben vagy állatklinikákon kínálnak. Ha semmi más nem használ, akkor csak ez segíthet a szívroham ellen – magyarázta a szakember.