2024. március 29., péntek

Növekszik a kereslet a tűzijátékok iránt

A Svetomir Bojanin iskola szülői tanácsa arra kéri a polgárokat, hogy ne használjanak pirotechnikai eszközöket

Holnap lesz Szilveszter napja, és vele együtt eljön az év talán legzajosabb éjszakája. Az újév beköszöntével ugyanis nemcsak a pezsgőt szokták durrogtatni, hanem az olyan pirotechnikai eszközöket is, mint a petárdák és a különböző tűzijátékok. Ezek az eszközök pedig nem veszélytelenek. Így azokat csak az ilyen termékek árusítására szakosodott üzletekben ajánlatos vásárolni. Ugyan Szabadkán eddig még nem hallottunk balesetekről, az országban azonban idén már jegyeztek fel olyan esetet, melyben kiskorú gyermek sérült meg a petárdák használata során. Városunkban is több olyan üzletet találhatunk, amelyek már szenteste megkezdték a pirotechnikai eszközök árusítását, és természetesen csak 18 éven felülieknek adhatnak el belőlük. Tegnap felkerestünk néhány ilyen boltot, hogy az árak és a forgalom után érdeklődjünk.
Először egy, a városközpontban, a gimnázium mellett található pirotechnikai üzletet kerestünk fel. Itt az eladó elmondta, hogy nála már 180 dinártól kaphatóak kisebb színes, pörgős csillagszórók, egy doboz petárda ára mérettől és fajtától függően 250–500 dinár között mozog, a méretes tűzijátékok pedig több ezer dinárba is kerülhetnek.
– Az elmúlt három napban növekedett meg a forgalmunk, és remélem, szilveszterig ez még fokozódni fog. Főleg családok és baráti társaságok térnek be hozzánk. A gyermekes családok inkább a kisebb, pörgős csillagszórókat keresik, amelyek látványosak, de nem olyan balesetveszélyesek, mint a nagy rakéták. A baráti társaságok viszont már inkább a nagyobb tűzijátékokat és petárdákat keresik. Legkeresettebb termékek pedig kétségkívül a Pirat petárdák. Ezek harminc éve léteznek, az emberek nyilván már megszokták ezt a fajtát. Persze a forgalom az elmúlt évekhez képest sokkal kisebb. Szerintem ez azért van, mert egyre több a tűzijátékot árusító üzlet, emellett az Ócskapiacon továbbra is kapható ez a fajta termék. Az árak lényegesen nem változtak, esetleg egyes petárda- és tűzijátékfajták ára legfeljebb öt százalékot emelkedett, ami betudható a jelenlegi általános drágulásnak – mondta az árus.
Betértünk a Galeria Hotel melletti pirotechnikai üzletbe is, ahol az eladó elmondta, hogy bár a forgalom az előző évekhez összehasonlítva nem mondható kiemelkedőnek, az utóbbi napokban van kereslet a pirotechnikai eszközök iránt. Hozzátette, hogy nála főleg a tűzijátékokat keresik, ezek közül vannak olyanok is, amelyek 2500–3000 dinárba kerülnek.
A Svetomir Bojanin Általános és Középiskola szülői tanácsa egyébként üdvözölte a belgrádi Biljana Nešić kezdeményezését, aki egy sajátos nevelési igényű gyermek édesanya, írja a GradSubotica hírportál. Az édesanya arra kéri a lakosságot, hogy az előttünk álló újévi ünnepek alatt ne használjanak pirotechnikai eszközöket. A kezdeményezésben arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a pirotechnikai eszközök használata megzavarja a különböző fejlődési zavarokkal küzdő gyermekek és felnőttek, különösen az autizmus különböző válfajaiban szenvedő egyének nyugalmát. A petárdák és tűzijátékok okozta hanghatások sírást, hisztériás rohamokat, de akár ön- és közveszélyes magatartást is kiválthatnak náluk. Ezért a szülői tanács arra kéri a szülőket, hogy beszélgessenek el gyermekeikkel arról, hogy a pirotechnikai eszközök használata milyen következményekkel jár.