2024. március 28., csütörtök

Egy tartalmas év végén

A nehézségek ellenére sikeres évet tudhat maga mögött a kishegyesi művelődési egyesület

Az idei év elejét még nagyban jellemezték a korlátozások, ami a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület munkáját is ellehetetlenítette. Az egyesület azonban ebben az időszakban sem volt teljesen inaktív, az enyhülések pedig a munka újbóli beindulását hozták. Ősszel a színházterem felújítása gördített akadályokat a tevékenységeik elé, ennek ellenére több sikeres produkcióval is előrukkoltak. Linka B. Gabriella, az egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a járvány előtti szintre szeretnének visszatérni.

Linka B. Gabriella

Linka B. Gabriella

– A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület 2021-ben próbálta felvenni a 2019-es év tempóját. Az év eleji gátak és nehézségek ellenére a munka folyt. A falunapi műsorunkat csak online tudtuk megcsinálni, viszont erre is felkészítettük a táncosainkat. A tavasz vége felé már oldódott a helyzet, és tudtunk normálisabban készülni. A Rizgetős tánccsoport az idén 25 éves, ez nagy esemény volt, és az Anna-napi programunkat már majdnem régi fényében tudtuk visszahozni. Ebben az egyesület minden szakosztálya benne volt, és az Anna-napi műsor keretében készítettünk egy mesejátékot Mátyás király meséjéből. Ez nagyon sikeresnek bizonyult, úgyhogy tájolunk vele. A nyári táborunk is sikeres történet, amit a tartományi kisebbségi titkárság támogatott. Mindemellett jelen voltunk minden rendezvényen, amire meghívtak bennünket, és a kishegyesi helyi rendezvényeken is – számolt be Linka B., majd arról is szólt, hogy munkájuk során nehézséget jelentett, hogy ki kellett pakolniuk a színházteremből.

– Augusztus végéig ki kellett pakolnunk a színházból és a próbatermekből, mert az egész épületkomplexumot felújítják. Ez nagy munka volt számunkra, akárcsak új helyszíneket találni a próbáknak. Mindennek ellenére meg tudtuk csinálni a második Őszi forgatag című műsort. Nagyon jó az együttműködésünk a bácsfeketehegyi művelődési egyesülettel, így az ottani színházba vittük ki a produkciót. Nem titkolt tervünk, hogy a felújított színházban a műsor szélesebb körű fesztiváljelleget kapjon – mondta el az elnök, majd azzal folytatta, hogy az év során is voltak kisebb programjaik, például könyvbemutatók, irodalmi történések. Ezek tekintetében is sok egyeztetésre volt szükség a felújítási munka miatt. Az egyesület karácsonyi műsora is új helyszínt kapott.

A művelődési egyesület karácsonyi műsora a templomban

A művelődési egyesület karácsonyi műsora a templomban

– A karácsonyi műsorunkat a Szent Anna-templomban mutattuk be, mivel semmiképpen sem szerettük volna kihagyni. A műsort úgy kellett összeállítanunk, hogy a hely adottságaihoz és a templom szakrális teréhez idomuljon. Elmondható, hogy nagyon jól sikerült, a templom zsúfolásig megtelt. Köszönet az együttműködésért ft. Brasnyó Ferenc esperesplébánosnak. A helyi közösséggel közösen megcsináltuk az adventi kirakodóvásárt, ami most az iskola mellett volt – számolt be Linka B., majd azzal folytatta, hogy a Dália kézimunkacsoport is nagy segítségükre volt a karácsonyi program kapcsán és a faludíszítésben is. A dáliások a nyári tábor lebonyolításában is nagy segítséget nyújtottak, valamint több kiállításról díjakkal téretek haza – mondta az elnök, majd hozzáfűzte, hogy nyár óta Szalma Istvánnal közösen próbálják megalapozni az egyesület kerámiacsoportját. A karácsonyi műsorra is az ő segítségével készültek kerámiadíszek.

A művelődési egyesület az év végén fotókiállítást is összeállított, aminek a helyi közösség tetőterében volt a megnyitója. Linkától megtudtuk, hogy ez sorban a harmadik kiállításuk volt, aminek az anyaga a felújított színházterem és szövetkezeti otthon falain fog helyet kapni. Mindezek az apró dolgok teszik teljessé a munkájukat – fogalmazott, majd elmondta, hogy az év során támogatta őket a Csoóri Sándor Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a tartomány és a Magyar Nemzeti Tanács. Az egyesület fenntartási költségeit Kishegyes község önkormányzata fedezi. Az egyesület állandó támasza a kishegyesi helyi közösség, és számos rendezvényt közösen készítenek. A falu többi civil egyesületével is nagyon jó az együttműködésük, különösen a Nők Kishegyesi Fórumával. Az elnök megköszönte minden támogatónak a segítséget, valamint minden kishegyesinek, hogy kitartanak mellettük.