2024. április 23., kedd
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Szigorú ellenőrzést helyeztek kilátásba

Az oktatási miniszter elégedett az iskolákban alkalmazott járványügyi rendszerrel

Az év utolsó napjaiban ugyanazok a szabályok lesznek hatályban, mint az eddigiekben, így a vendéglátóhelyeken 20 óra után ellenőrzik a védettségi igazolványt. A válságstáb tagjai és az állami tisztségviselők arra hívták fel a polgárok figyelmét, hogy a felügyelőségi szervek az ünnepnapok alatt is járják majd a terepet és ellenőrzik, hogy zárt térben a vendégek rendelkeznek-e a Covid-beléptetővel, már ott, ahol azt megkövetelik a rendelkezések. Erről beszélt Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter is, közölve, hogy szigorúan ellenőrizik majd a 20 óra után hatályos szabályokat. Lončar megismételte korábbi kijelentését, miszerint „az állam senkinek nem az anyja, vagy az apja, így nem határozhatja meg, hogy ki megy buliba és ki nem." Az állam minden tőle telhetőt megtett, arról viszont nem határozhat, hogy ki és mikor hová megy, nyomatékosította, majd közölte: „Az államvezetés tanácsa, hogy a szilveszteri összejövetelek szervezői kérjék a vendégektől a Covid-beléptetőt." Ha bármit megtiltottak volna, akkor mindenki illegális rendezvényeken vett volna részt, ezeket az esetek többségében kisebb helyiségekben szervezik meg, nagyobb tömeg részvételével, ez pedig még kockázatosabb.

SZÜKSÉGSZERŰ LENNE A KORLÁTOZÁS
Egyesek továbbra is kitartanak amellett, hogy nem lenne szabad megengedni a szilveszteri tömegrendezvények megtartását. Rade Panić, a Szerbiai Orvosok és Gyógyszerészek Szakszervezetének elnöke az N1 tv-nek nyilatkozva közölte, már jóval korábban korlátozni kellett volna a gyülekezésszabadságot, valamint a jelenlegiekhez képest szigorúbban szabályozni a vendéglátóhelyek működését. Az oltásnépszerűsítő kampányt sem tartja megfelelőnek, szerinte az lett volna a legkevesebb, ha megakadályozták volna, hogy az oltásellenzők teret kapjanak az országos szinten elérhető médiában. Emellett szerinte kötelezővé kellett volna tenni a védőoltást az egészségügyben dolgozók számára.
Panić véleménye szerint a kórházak ismét megtelnek majd, függetlenül attól, hogy a külföldi kutatások szerint az omikron variáns egyhébb kórképet produkál.

ELÉGEDETTEK A SZEMAFOR-MODELLEL
Az országos szinten kezdődő téli tanítási szünet apropóján Branko Ružić oktatási miniszter elégedettségének adott hangot, hogy az első félév java részében a diákok többsége jelenléti oktatásban részesült. Szavai szerint a szemafor-rendszer hatékonynak bizonyult, de az is megerősítést nyert, hogy az iskolák nem fertőzési gócpontok.
A járványügyi intézkedések alkalmazásával és koordinálásával megbízott munkacsoport a következő félévben is figyelemmel kíséri a járványhelyzetet, és dönt az alkalmazandó oktatási modellről – közölte Ružić, hozzátéve, hogy Vajdaságban a középiskolások számára január 10-én kezdődik a tanítás, az általános iskolások számára egy héttel később, míg az ország többi térségében a diákok január 24-én térnek vissza az iskolapadokba.

Enyhe növekedés

A csütörtöki járványjelentés szerint 24 óra leforgása alatt 1949 új fertőzést jegyeztek az országban, 16.372 koronavírustesztet végeztek el, a pozitivitás aránya 11,9%. A vizsgált napban 23 Covid-páciens hunyt el, hivatalosan 12.688 a járvány kezdete óta. A kórházakban 2077 Covid-fertőzöttet kezelnek, 91-en vannak lélegeztetőgépen. Vajdaságban 281 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 72-őt.