2024. április 19., péntek

Tilos a bór és a lítium geológiai kutatásának folytatása Valjevo környékén

A valjevói Felsőbíróság megerősítette a valjevói Alapfokú Bíróság döntését, amely ideiglenes intézkedést határozott meg az Euro Lithium Balkan cég alkalmazott geológiai kutatásának tilalmáról, írja a 021 hírportál.

Ezt az az ügyvédi iroda jelentette be, amely több községbeli falu lakóit képviseli. A közlemény szerint ez az ideiglenes intézkedés a jogerős eljárásig tart, amellyel néhány községbeli falu polgárai azt kérik a Bányászati és Energetikai Minisztériumtól, hogy utasítsák el az Euro Lithium Balkan kérelmét a bór és lítium alkalmazott geológiai kutatására vonatkozó engedély meghosszabbítására a Valjevo- Mionica medence kutatási terülten.
– Mint ismeretes Lukavac, Divci, Popučke, Dupljaj, valamint Šušeoka falvak lakói november 7-én tüntettek Lukavacon. Ekkor kérték a bór- és lítiumkutatás felfüggesztését, az illetékes felügyelőség sürgős reakcióját, valamint az Euro Lithium Balkan cég további kutatási engedélyének visszavonását Szerbia törvényeinek megsértése miatt. Az összejövetel oka a Kémiai Kar által elvégzett talajelemzés volt, amely igazolta a talajszennyezettséget – olvasható az ügyvédi iroda közleményében.