2024. április 20., szombat

Teljes kapacitással működik az új malom

Jövőre több mint 7000 vagon búzát dolgozhat fel a zentai Žitopromet

Rendkívül sikeres évet zárt a zentai Žitopromet malomipari vállalat, pedig több hónapra leálltak a korszerűsítés miatt.

– Az év első felében azon dolgoztunk, hogy annyi nyersanyagot, lisztet halmozzunk fel, ami biztosítani tudja a tésztagyár és a pékség folyamatos működését és a piac liszttel való ellátását. A második félévben ugyanis négy hónapra leállítottuk a malmot. A régi, kiszolgált, de működőképes, ötvenéves, magyar gyártmányú gépeket korszerű, gazdaságos és energiatakarékos német berendezésekre cseréltük le – kezdte évértékelőjét a Žitopromet igazgatója, Predrag Đurović.

– A próbaüzem után két hónapja teljes kapacitással dolgozik az új malom, novemberben 6500 tonna búzából őröltünk lisztet, és decemberben hasonló mennyiséget dolgozunk fel. A malom minden dolgozója kitett magáért, hogy az átállás, a korszerűsítés minél gyorsabban és zökkenőmentesebben menjen végbe. A beruházás értéke eléri a 4 millió eurót. Reményeink szerint hosszú távra megoldottuk a malom műszaki fejlesztését, aminek eredményeként a Žitoprometból kikerülő termékek minősége kielégíti a legigényesebb vásárlókat a hazai és a külföldi piacon egyaránt. Egy többéves fejlesztési ciklus ért véget a Žitoprometban, hiszen az elmúlt négy év során teljesen felújítottuk a malmot, a tésztagyárba új olasz gépeket szereltünk fel, és a pékség berendezéseit is modernizáltuk, sőt a csomagolást is automatizáltuk. Összesen több mint 9 millió eurót fektettünk a Žitopromet termelési kapacitásainak a korszerűsítésébe, ami az elkövetkező évtizedekre biztosítja a jó minőségű liszt, tészta és pékáru zavartalan előállítását. A silókban az idei aratás után sikerült 55 000 tonna kenyérgabonát betárolni, ami a következő aratásig elegendő nyersanyagot biztosít az új malom folyamatos működéséhez. A gabonatermesztők hosszú évek óta bizalommal vannak a Žitopromet iránt, hiszen tudják, hogy az átadott gabonájukért akár közvetlenül aratás után vagy később, az év bármelyik hónapjában megkapják a piaci árat. Cégünk és a gazdák között a kölcsönös bizalmon alapuló együttműködés a biztosítéka a Žitopromet folyamatos nyersanyagellátásának – fogalmazott az igazgató, és hozzátette, az elkövetkező években szeretnék 70 000 tonnára vagy a fölé növelni a feldolgozott búza mennyiségét, amire jó kilátásaik vannak.

Az elmúlt években minden termelési vonal megújult a Žitoprometban

Az elmúlt években minden termelési vonal megújult a Žitoprometban

– Jövőre az idei átvett és felvásárolt mennyiségnél több búzára számítunk, hiszen a viszonylag kedvező, jelenleg is 30 dinár körül alakuló búzaárnak köszönhetően jelentősen nőtt a kenyérgabonával bevetett terület nagysága egész Vajdaságban. Az idei évet a gabonaárak korábban nem látott emelkedése, a búza folyamatos drágulása jellemezte. A nyersanyag és energiahordozók árának növekedését a késztermékek, ha késéssel is, de követték. Az állam beavatkozása, az úgynevezett népi kenyér árának befagyasztása és az árutartalékokból bizonyos mennyiségű búza piacra dobása a búza árának csökkenését eredményezte. December elején a gabonapiac hazai és külföldi megingása nyomán néhány napra leállítottuk a búza felvásárlását. A megingás csak rövid ideig tartott, továbbra is piaci áron vesszük meg a raktárainkban tárolt búzát. Meglátjuk, hogy az ünnepek után, amikor újra beindul a gabonabörze, hogyan alakulnak a gabonaárak – mondta Đurović igazgató.

A folyamatos fejlesztések nyomán a Žitopromet foglalkoztatottjainak a száma az előző évekhez képest valamivel alacsonyabb szinten alakul, és jelenleg ez a szám 140 főt tesz ki. A korszerűsítések, a termelékenység növelése a fizetések növekedésében is megmutatkozik. Az átlagkereset meghaladja az országos átlagot.