2024. április 20., szombat

Új intézkedésekkel az iskolai erőszak ellen

A diákok és szüleik, valamint az iskola alkalmazottkai ezentúl telefonon vagy e-mailben is feljelenthetik az erőszakos viselkedést

A városi képviselő-testületben tegnap az általános és középiskolai erőszak elleni küzdelem koordinációs testülete ülésezett, az idén harmadszor. A testület tagjai egyeztettek az iskolai erőszak új bejelentési módjaival kapcsolatban is, ezt egy S. O. S. telefonszámon vagy e-mailben lehet megtenni. A testület támogatja a Vigyázlak elnevezésű, nemzeti platform kezdeményezését, és egy munkacsoportot állított össze, amely mától feldolgozza a 064/844-88-00 telefonszámra, vagy pedig a koordinaciono.nasilje@novisad.rs. e-mail-címre érkező, a diákok körében erőszakos viselkedésre vonatkozó bejelentéseket.

Dina Vučinić, a koordinációs testület elnöke, a városi tanács oktatásügyi kérdésekkel foglalkozó tagja hangsúlyozta, hogy az önkormányzat fokozottan küzd az iskolai erőszak ellen, és ezzel kapcsolatban új intézkedéseket vezetnek be.

– A diákok és szüleik, valamint az iskola alkalmazottai is az újonnan létrehozott S. O. S. telefonszámon, vagy e-mailen keresztül jelenthetik be az észlelt erőszak tényét. A járvány miatt kialakult, különleges helyzetben ilyen módon is szeretnénk megkönnyíteni a kommunikációt. Akinek bárminemű iskolai erőszakról tudomása van, vagy csak sejti, hogy megtörtént, kérem, hogy jelentse az esetet! A bejelentéseket a munkacsoport tagjai fogják feldolgozni, ők a kérdésben illetékes intézmények és szervezetek képviselői. A szakemberek tudni fogják, hogy egy-egy konkrét esetekben milyen lépéseket kell tenni – üzente ki Vučinić.

Hozzátette, hogy az S. O. S. szám beüzemeltetése csak egyike a megtett intézkedéseknek, amelyeket a koordinációs testület végez az iskolai erőszak megakadályozásának érdekében. Emlékeztetett arra, hogy az előző ülésen létrehozták a városi diákparlamentet, valamint tervbe vették az iskolák pedagógusainak és pszichológusainak felkészítését és bevonását is a testület munkájába.

Az ülésen egyebek mellett bemutatták az általános és középiskolák jelentéseit az intézményükben tapasztalható biztonsági szintről, az erőszakos esetekről és a gyermekek zaklatásáról is, mindezt a szeptemberi és a decemberi időszakra kivetítve. A fotón a koordinációs testület tagjai, munka közben.