2024. április 19., péntek

Ahol a kultúra, a művészet, a hagyomány és boldogság él Újvidék jövőre Európa Kulturális

Újvidék jövőre Európa Kulturális Fővárosa, ennek jegyében a Matica srpska Képtárában nemrégiben megnyílt Az Újvidékiek választanak elnevezésű kiállítás. A város legjelentősebb kulturális intézménye a jeles évet olyan kiállítással nyitja meg, amely teljesen új formában mutatja be a Matica srpska képtárának gyűjteményét.

– Különleges élmény volt a szelekció. Nem könnyű kiválasztani egy művészi alkotást a kiváló festmények tengeréből, de követtem az ösztöneim – mondta Zaga KalMar dizájner, a projekt egyik résztvevője.

Milica Milošević projektmenedzser hangsúlyozta, hogy a kiállításon több hónapig dolgoztak, pontosabban több mint húsz órán keresztül a múzeumi raktárakban.

– A résztvevők közül többen hosszú évek óta együttműködnek velünk és a barátaink is, de voltak olyanok is, akik először léptek be a Matica srpska Képtárába. Az intézmény gyűjteményében több mint tízezer művészi festmény található. Rendkívüli kihívást jelentett ez a feladat, de ugyanakkor nagyon szép élményt is jelentett nemcsak a polgároknak, hanem a képtár alkalmazottainak is – fogalmazott Milošević.

A kiállítás – amely az újvidéki polgárok életéről, gyermekkoráról és kívánságairól szól – jövőre, december 31-éig, egész évben megtekinthető lesz.

Dr. Tijana Palkovljević Bugarski, a Matica srpska Képtárának vezetője a megnyitón úgy értékelt, hogy ez a tárlat maradandó nyomot hagy majd az intézményben, és annak alkalmazottjai életében is. – Örömömre szolgál, hogy ezúttal is megmutattuk, hogy az intézményünk mindenki számára nyitott és egy olyan helyet jelent, ahol a kultúra, a művészet, a hagyomány és boldogság él – mondta a Képtár vezetője.